Nevjerovatni zvukovi sa mjeseca “Ganimeda” koje je snimila svemirska sonda “Juno”

Jupiterov mjesec “Ganimed” @Wikipedia

Najveća planeta Sunčevog sistema, Jupiter, sve više liči na umjetničko djelo. Prepuna je iznenađenja, baš kao i njeni prirodni sateliti (mjeseci), navodi “CNN”.

NASA-ina misija “Juno”, koja je započela sa kruženjem oko Jupitera u julu 2016. godine, nedavno je završila svoj 38. prelet iznad gasnog diva. Misija je produžena ranije ove godine, uz dodatak preleta Jupiterovog mjeseca “Ganimeda” u junu.

“Podaci i slike sa tih preleta ispisuju potpuno nove podatke o Jupiteru“, rekao je Scott Bolton, viši istraživač misije “Juno na Southwest Research Institute” u San Antoniju (SAD).

Bolton je otkrio 50 sekundi snimljenih zvukova u trenutku kada je sonda “Juno” prošla pored Jupiterovog mjeseca “Ganimed” tokom ovog ljeta.

“Soundtrack” naučnofantastičnog filma

Audio snimak Jupiterovog mjeseca dio je električnih i magnetskih radio valova nastalih kao uticaj magnetnog polja planete uhvaćenih instrumentom “Waves” svemirske letjelice “Juno”, posebno dizajniranog da otkrije ove valove. Detektovani zvukovi kao da “izviru” iz soundtracka nekog starog naučnofantastičnog filma.

“Ako pažljivo slušate, možete čuti iznenadnu promjenu na više frekvencije, otprilike na pola snimka, što odgovara ulasku u drugu regiju ‘Ganimedove’ magnetosfere”, objasnio je Bolton.

Video: YouTube

Vezane vijesti

Razorna svemirska oluja mogla bi vratiti Zemlju u srednji vijek

Najnovija studija međunarodnog tima istraživača pokazuje da bi razorna svemirska oluja u dogledno vrijeme mogla “vratiti život” na…

Po prvi put snimljen fenomen “svemirske munje”

Rijetku fotografiju takozvanih “sprajtova”, električnih pražnjenja u hladnoj plazmi na rubu svemira, snimio je Irkutski državni univerzitet iz…

Rukopisi i crteži stari 500 godina opisuju raketnu tehnologiju

Takozvani Sibiuski rukopis, ili Haasov rukopis, otkriven je 1961. godine, ali je napisan u 16. vijeku. Isti predstavlja…
Total
18
Share