Nevjerovatni zvukovi sa mjeseca “Ganimeda” koje je snimila svemirska sonda “Juno”

Jupiterov mjesec “Ganimed” @Wikipedia

Najveća planeta Sunčevog sistema, Jupiter, sve više liči na umjetničko djelo. Prepuna je iznenađenja, baš kao i njeni prirodni sateliti (mjeseci), navodi “CNN”.

NASA-ina misija “Juno”, koja je započela sa kruženjem oko Jupitera u julu 2016. godine, nedavno je završila svoj 38. prelet iznad gasnog diva. Misija je produžena ranije ove godine, uz dodatak preleta Jupiterovog mjeseca “Ganimeda” u junu.

“Podaci i slike sa tih preleta ispisuju potpuno nove podatke o Jupiteru“, rekao je Scott Bolton, viši istraživač misije “Juno na Southwest Research Institute” u San Antoniju (SAD).

Bolton je otkrio 50 sekundi snimljenih zvukova u trenutku kada je sonda “Juno” prošla pored Jupiterovog mjeseca “Ganimed” tokom ovog ljeta.

“Soundtrack” naučnofantastičnog filma

Audio snimak Jupiterovog mjeseca dio je električnih i magnetskih radio valova nastalih kao uticaj magnetnog polja planete uhvaćenih instrumentom “Waves” svemirske letjelice “Juno”, posebno dizajniranog da otkrije ove valove. Detektovani zvukovi kao da “izviru” iz soundtracka nekog starog naučnofantastičnog filma.

“Ako pažljivo slušate, možete čuti iznenadnu promjenu na više frekvencije, otprilike na pola snimka, što odgovara ulasku u drugu regiju ‘Ganimedove’ magnetosfere”, objasnio je Bolton.

Video: YouTube

Vezane vijesti

Glečer “Sudnjeg dana” bi mogao izazvati porast nivoa mora

Zbog potpunog kolapsa jednog od najvećih glečera na Antarktiku naučnici širom svijeta “zvone na sva zvona”, upozoravajući da…

Klimatska kriza: U Alpama nestalo čak 200 glečera

Austrijski mediji prenose informacije o strašnim posljedicama klimatskih promjena – glečeri u Alpama se tope, više od 200…

Manja potrošnja mesa i mliječnih proizvoda pomaže u borbi protiv klimatskih promjena

Smanjenje potrošnje mesa i mliječnih proizvoda u najbogatijim državama svijeta smanjilo bi emisije stakleničkih plinova iz poljoprivrede za…
Total
18
Share