Novi rekord kineskog “vještačkog sunca”

Tokamak reaktor, “vještačko sunce” @YouTube

Kinesko “vještačko sunce” postavilo je novi rekord postigavši ​​temperaturu 5 puta veću od Sunca u nedavnim eksperimentima. “Vještačko sunce” je bilo u stanju da održava 70 miliona stepeni Celzijusa toplote više od 17 minuta.

Eksperimentalni napredni superprovodljivi tokamak (EAST), poznat kao “Vještačko sunce“, dostigao je temperaturu od 70 miliona stepeni Celzijusa tokom ispitivanja u Kini i bio je u stanju da je održava više od 17 minuta. Program ima za cilj oponašati prirodne reakcije koje se dešavaju u zvijezdama.

Rezultate eksperimenta, sprovedenog u četvrtak, objavio je Institut za fiziku plazme Kineske akademije nauka (ASIPP), a prenijela je agencija “Xinhua“.

Neograničena i čista energija

Projekat “EAST” ima za cilj razvoj tehnologije koja može pružiti gotovo neograničenu čistu energiju oponašajući reakcije koje se dešavaju unutar Sunca i drugih zvijezda.

Eksperimenti se nastavljaju u Hefeiju, glavnom gradu provincije Anhui u istočnoj Kini. Za razliku od fuzije koja se koristi u konvencionalnoj nuklearnoj energiji, planirano je da ovaj program ne ostavlja nikakav opasan otpad iza sebe.

Vezane vijesti

“Hubble” snimio gigantski “zvjezdani brod” udaljen 425 miliona svjetlosnih godina od Zemlje

Iako svemirski teleskop “Hubble” već decenijama istražuje i dokumentuje udaljene objekte u dalekom svemiru, još uvijek nas može…

Naučnici žele uzgajati biljke na Mjesecu

Australijski naučnici žele započeti sa procesom uzgajanja biljaka na Mjesecu do 2025. godine u okviru nove misije stvaranja…

“Fascinantno”: Pogledajte prvu svemirsku fotografiju teleskopa “James Webb”

“NASA” je objavila prvu fotografiju zvijezde udaljene skoro 2.000 svjetlosnih godina od naše planete, a napravljena je od…
Total
5
Share