Novi rekord kineskog “vještačkog sunca”

Tokamak reaktor, “vještačko sunce” @YouTube

Kinesko “vještačko sunce” postavilo je novi rekord postigavši ​​temperaturu 5 puta veću od Sunca u nedavnim eksperimentima. “Vještačko sunce” je bilo u stanju da održava 70 miliona stepeni Celzijusa toplote više od 17 minuta.

Eksperimentalni napredni superprovodljivi tokamak (EAST), poznat kao “Vještačko sunce“, dostigao je temperaturu od 70 miliona stepeni Celzijusa tokom ispitivanja u Kini i bio je u stanju da je održava više od 17 minuta. Program ima za cilj oponašati prirodne reakcije koje se dešavaju u zvijezdama.

Rezultate eksperimenta, sprovedenog u četvrtak, objavio je Institut za fiziku plazme Kineske akademije nauka (ASIPP), a prenijela je agencija “Xinhua“.

Neograničena i čista energija

Projekat “EAST” ima za cilj razvoj tehnologije koja može pružiti gotovo neograničenu čistu energiju oponašajući reakcije koje se dešavaju unutar Sunca i drugih zvijezda.

Eksperimenti se nastavljaju u Hefeiju, glavnom gradu provincije Anhui u istočnoj Kini. Za razliku od fuzije koja se koristi u konvencionalnoj nuklearnoj energiji, planirano je da ovaj program ne ostavlja nikakav opasan otpad iza sebe.

Vezane vijesti

Naučnici: Hobotnice nisu zemaljske, one su došle iz svemira

Naučnici su nedavno objavili članak u magazinu “Progress in Biophysics and Molecular Biology” u kome su “proučavali i…

Lažna krv, novo oružje za borbu protiv komaraca i malarije

Proizvod koji je razvio tim sa Univerziteta u Štokholmu zamišljen je kao alternativa upotrebi pesticida štetnih za životnu…

Nevjerovatni zvukovi sa mjeseca “Ganimeda” koje je snimila svemirska sonda “Juno”

Najveća planeta Sunčevog sistema, Jupiter, sve više liči na umjetničko djelo. Prepuna je iznenađenja, baš kao i njeni…
Total
5
Share