Novi rekord kineskog “vještačkog sunca”

Tokamak reaktor, “vještačko sunce” @YouTube

Kinesko “vještačko sunce” postavilo je novi rekord postigavši ​​temperaturu 5 puta veću od Sunca u nedavnim eksperimentima. “Vještačko sunce” je bilo u stanju da održava 70 miliona stepeni Celzijusa toplote više od 17 minuta.

Eksperimentalni napredni superprovodljivi tokamak (EAST), poznat kao “Vještačko sunce“, dostigao je temperaturu od 70 miliona stepeni Celzijusa tokom ispitivanja u Kini i bio je u stanju da je održava više od 17 minuta. Program ima za cilj oponašati prirodne reakcije koje se dešavaju u zvijezdama.

Rezultate eksperimenta, sprovedenog u četvrtak, objavio je Institut za fiziku plazme Kineske akademije nauka (ASIPP), a prenijela je agencija “Xinhua“.

Neograničena i čista energija

Projekat “EAST” ima za cilj razvoj tehnologije koja može pružiti gotovo neograničenu čistu energiju oponašajući reakcije koje se dešavaju unutar Sunca i drugih zvijezda.

Eksperimenti se nastavljaju u Hefeiju, glavnom gradu provincije Anhui u istočnoj Kini. Za razliku od fuzije koja se koristi u konvencionalnoj nuklearnoj energiji, planirano je da ovaj program ne ostavlja nikakav opasan otpad iza sebe.

Vezane vijesti

Ogroman “solarni tornado” visok 120 hiljada kilometara pojavio se na Suncu

NASA-ina svemirska letjelica “SDO” nekoliko je dana posmatrala emisiju plazme sa površine Sunca, koja se kovitlala poput tornada…

“NASA” će skrenuti putanju asteroida uživo na televiziji

Prije nego što objasnimo o čemu se radi, moramo naglasiti da “sporni” asteroid, nazvan “Dimorphos”, ne predstavlja nikakvu…

“Fascinantno”: Pogledajte prvu svemirsku fotografiju teleskopa “James Webb”

“NASA” je objavila prvu fotografiju zvijezde udaljene skoro 2.000 svjetlosnih godina od naše planete, a napravljena je od…
Total
0
Share