Novi rekord kineskog “vještačkog sunca”

Tokamak reaktor, “vještačko sunce” @YouTube

Kinesko “vještačko sunce” postavilo je novi rekord postigavši ​​temperaturu 5 puta veću od Sunca u nedavnim eksperimentima. “Vještačko sunce” je bilo u stanju da održava 70 miliona stepeni Celzijusa toplote više od 17 minuta.

Eksperimentalni napredni superprovodljivi tokamak (EAST), poznat kao “Vještačko sunce“, dostigao je temperaturu od 70 miliona stepeni Celzijusa tokom ispitivanja u Kini i bio je u stanju da je održava više od 17 minuta. Program ima za cilj oponašati prirodne reakcije koje se dešavaju u zvijezdama.

Rezultate eksperimenta, sprovedenog u četvrtak, objavio je Institut za fiziku plazme Kineske akademije nauka (ASIPP), a prenijela je agencija “Xinhua“.

Neograničena i čista energija

Projekat “EAST” ima za cilj razvoj tehnologije koja može pružiti gotovo neograničenu čistu energiju oponašajući reakcije koje se dešavaju unutar Sunca i drugih zvijezda.

Eksperimenti se nastavljaju u Hefeiju, glavnom gradu provincije Anhui u istočnoj Kini. Za razliku od fuzije koja se koristi u konvencionalnoj nuklearnoj energiji, planirano je da ovaj program ne ostavlja nikakav opasan otpad iza sebe.

Vezane vijesti

Genetski inženjeri uspjeli su hakirati mozak muhe i uspješno ga kontrolisati

Istraživači sa Univerziteta Rice, u Teksasu (SAD), uspjeli su genetski hakirati mozak muhe (voćna mušica) i steći kontrolu…

Napravljen robot koji “pliva” kroz organe i dostavlja lijekove

Inženjeri sa Univerziteta Stanford razvili su malenog origami-robota koji se može kretati unutar tijela, dostavljajući lijekove u prave…

Kišnica nije sigurna za piće nigdje na planeti Zemlji

Voda “kišnica” na planeti Zemlji je neprikladna za potrošnju zbog prisustva toksičnih hemikalija iznad preporučenih nivoa, pokazalo je…
Total
5
Share