Otkrivena planeta u obliku elipse, prva u historiji

Teleskop “James Webb” @YouTube

Čini se da nisu sve planete sferične (okrugle) poput Zemlje, jer su astronomi nedavno po prvi put otkrili egzoplanetu drugačijeg oblika.

Do otkrića su došli astronomi Evropske svemirske agencije (ESA) u sazviježđu Herkul, što je i objavljeno na internet stranici agencije.

Ogromne sile

Nazvana “WASP-103b”, čini se da je planeta deformisana ogromnim silama obližnje zvijezda oko koje se okreće.

Slično kao što Mjesec izaziva uticaj na morske površine na Zemlji, stvarajući plimu i oseku, zvijezda u blizini planete “WASP-103b” joj je toliko blizu da djeluje na nju zapanjujućom silom.

Čudna planeta

Efekat je na kraju jasno vidljiv, jer se planeta “rasteže” u obliku elipse (op.a. ragbi lopte), što je prvi takav deformitet neke planete ikada otkriven u ljudskoj historiji.

Otkriće je napravljeno pomoću teleskopa inog “CHEOPS ESA”, te podataka sa svemirskog teleskopa “Hubble” i NASA-inog svemirskog teleskopa “Spitzer”.

Istraživači se nadaju da će buduća opažanja svemirskog teleskopa “James Webb”, koji je već potpuno operativan dvije sedmice nakon lansiranja, dovesti do novih podataka o tačnoj prirodi deformacije ove čudne planete.

Vezane vijesti

VIDEO: Ogroman “solarni tornado” visok 120 hiljada kilometara pojavio se na Suncu

NASA-ina svemirska letjelica “SDO” nekoliko je dana posmatrala emisiju plazme sa površine Sunca, koja se kovitlala poput tornada…

Sušni rekord u Francuskoj, čak 32 uzastopna dana bez kiše

U Francuskoj je postavljen novi vremenski rekord, 32 uzastopna dana bez stalne kiše u cijeloj zemlji. To je…

Lažna krv, novo oružje za borbu protiv komaraca i malarije

Proizvod koji je razvio tim sa Univerziteta u Štokholmu zamišljen je kao alternativa upotrebi pesticida štetnih za životnu…
Total
5
Share