Otkrivena planeta u obliku elipse, prva u historiji

Teleskop “James Webb” @YouTube

Čini se da nisu sve planete sferične (okrugle) poput Zemlje, jer su astronomi nedavno po prvi put otkrili egzoplanetu drugačijeg oblika.

Do otkrića su došli astronomi Evropske svemirske agencije (ESA) u sazviježđu Herkul, što je i objavljeno na internet stranici agencije.

Ogromne sile

Nazvana “WASP-103b”, čini se da je planeta deformisana ogromnim silama obližnje zvijezda oko koje se okreće.

Slično kao što Mjesec izaziva uticaj na morske površine na Zemlji, stvarajući plimu i oseku, zvijezda u blizini planete “WASP-103b” joj je toliko blizu da djeluje na nju zapanjujućom silom.

Čudna planeta

Efekat je na kraju jasno vidljiv, jer se planeta “rasteže” u obliku elipse (op.a. ragbi lopte), što je prvi takav deformitet neke planete ikada otkriven u ljudskoj historiji.

Otkriće je napravljeno pomoću teleskopa inog “CHEOPS ESA”, te podataka sa svemirskog teleskopa “Hubble” i NASA-inog svemirskog teleskopa “Spitzer”.

Istraživači se nadaju da će buduća opažanja svemirskog teleskopa “James Webb”, koji je već potpuno operativan dvije sedmice nakon lansiranja, dovesti do novih podataka o tačnoj prirodi deformacije ove čudne planete.

Vezane vijesti

Misteriozni džinovski radio krugovi otkriveni u svemiru

Takozvani “Odd Radio Circles”, skraćeno “ORC”, (bos. – “misteriozni radio krugovi”) prvi put su otkriveni 2020. godine radio…

Površina Merkura je prekrivena dijamantima?

Blizu površine planete Merkur može se nalaziti mnogo dijamanata, kazao je danas Kevin Cannon iz “Škole rudarstva” u…

Fascinantan prizor hiljada meduza koje su preplavile obale Izraela

Velika grupa meduza u Sredozemnom moru zauzimala je ne samo ogromnu površinu na moru, već je išla i…
Total
5
Share