Otkrivena planeta u obliku elipse, prva u historiji

Teleskop “James Webb” @YouTube

Čini se da nisu sve planete sferične (okrugle) poput Zemlje, jer su astronomi nedavno po prvi put otkrili egzoplanetu drugačijeg oblika.

Do otkrića su došli astronomi Evropske svemirske agencije (ESA) u sazviježđu Herkul, što je i objavljeno na internet stranici agencije.

Ogromne sile

Nazvana “WASP-103b”, čini se da je planeta deformisana ogromnim silama obližnje zvijezda oko koje se okreće.

Slično kao što Mjesec izaziva uticaj na morske površine na Zemlji, stvarajući plimu i oseku, zvijezda u blizini planete “WASP-103b” joj je toliko blizu da djeluje na nju zapanjujućom silom.

Čudna planeta

Efekat je na kraju jasno vidljiv, jer se planeta “rasteže” u obliku elipse (op.a. ragbi lopte), što je prvi takav deformitet neke planete ikada otkriven u ljudskoj historiji.

Otkriće je napravljeno pomoću teleskopa inog “CHEOPS ESA”, te podataka sa svemirskog teleskopa “Hubble” i NASA-inog svemirskog teleskopa “Spitzer”.

Istraživači se nadaju da će buduća opažanja svemirskog teleskopa “James Webb”, koji je već potpuno operativan dvije sedmice nakon lansiranja, dovesti do novih podataka o tačnoj prirodi deformacije ove čudne planete.

Vezane vijesti

Kinezi pronašli vodu na Mjesecu

U uzorku lunarnog (mjesečevog) tla, koji je na Zemlju dopremila kineska svemirska letjelica “Chang’e-5”, pronađeni su uzorci vode.…

“Laserski katapult”: Let na Mars bi mogao trajati samo 45 dana

Kanadski naučnici predložili su slanje astronauta na Mars “laserskim katapultom”, smatrajući da bi uz pomoć revolucionarne ideje mogli…

Naučnici su izbrojali sve mrave koji žive na Zemlji

Entomolozi su izračunali broj svih mrava na Zemlji, a studija na ovu temu, od strane naučnika sa Univerziteta…
Total
0
Share