Po prvi put snimljen fenomen “svemirske munje”

Svemirska “munja” @Twitter

Rijetku fotografiju takozvanih “sprajtova”, električnih pražnjenja u hladnoj plazmi na rubu svemira, snimio je Irkutski državni univerzitet iz Rusije, što predstavlja jednu od najzanimljivijih fotografija u 2021. godini.

Sprajtovi” su relativno nedavno otkrivena električna pražnjenja u hladnoj plazmi, koja se javljaju na visinama od 50 do 130 kilometara, odnosno na samoj granici svemira.

Ovaj fenomen, koji izgleda baš poput prave munje, prvi put je slučajno zabilježen 1989. godine, ali se i dalje vrlo malo zna o njegovoj fizičkoj prirodi. Jedino što je poznato jeste da se većinom javljaju u oblasti iznad one gdje se stvaraju standardne munje u troposferi.

Konačno “uhvaćena”

Izuzetno ih je teško registrovati, jer su složenog oblika i traju svega stoti dio sekunde.

Meteorska instalacija Irkutske univerzitetske opservatorije bila je u funkciji tokom snažnog nevremena 23. juna 2021. godine. Tokom obrade dobijenih podataka, na jednoj od slika registrovani su upravo “sprajtovi”.

Video: YouTube

Vezane vijesti

Mars: Senzor rovera “Perseverance” pogođen kamenjem

Senzor vjetra “NASA”-inog rovera “Perseverance” oštećen je kamenjem zbog veće brzine vjetra od očekivane, prenosi portal “Space”. To…

Misteriozno otkriće na dnu Atlantskog okeana zbunilo istraživače

Naučnici su otkrili neobjašnjive, misteriozne rupe u morskom dnu 4,3 kilometra ispod površine Atlantskog okeana, pri tome zamolivši…

Kinezi napravili najmoćniji magnet na svijetu

Dugo se to smatralo gotovo nemogućim, ali je grupa naučnika iz “Kineske akademije nauka” uspjela. Naime, stručnjaci iz…
Total
1
Share