Razorna svemirska oluja mogla bi vratiti Zemlju u srednji vijek

Solarna baklja sa Sunca @YouTube

Najnovija studija međunarodnog tima istraživača pokazuje da bi razorna svemirska oluja u dogledno vrijeme mogla “vratiti život” na Zemlji vijekovima unazad.

Astronomi i istraživači, koji su radili na ovoj studiji, situaciju ocjenjuju kao “zabrinjavajuću“. Sličan fenomen je nedavno primijećen u zvjezdanom sistemu udaljenom svega 100 svjetlosnih godina od naše planete.

Da bi stvorilo takvu oluju, Sunce emituje erupcije koje se nazivaju “Corona Mass Ejection” (CME), a kao posljednica iste vruće čestice jure kroz svemir milionima kilometara na sat.

Crne prognoze

Istraživači sada upozoravaju da bi jedna takva solarna oluja mogla pogoditi Zemlju do kraja ovog vijeka. Posljedice jedne takve oluje bile bi kolaps cijele elektroenergetske mreže i “raspad” satelitskog sistema. Shodno tome, svi mogući kanali komunikacije na planeti bi bili paralizovani.

“Masovna izbacivanja CME čestica sa Sunca mogu imati ozbiljne posljedice na Zemlju i ljudsko društvo”, rekao je koautor studije Yuta Notsu.

Prije dvije godine istraživači iz američkog Geološkog zavoda predvidjeli su sličan scenario. Prema njihovim proračunima, jedna takva solarna oluja mogla bi zapravo pogoditi Zemlju u bilo kojem trenutku vremena.

Vezane vijesti

Revolucija: Naučnici stvorili bakterije koje ubijaju ćelije raka

Kombinujući otkrića u oblasti imunologije raka sa sofisticiranim genetskim inženjeringom, istraživači sa Univerziteta Kolumbija u SAD stvorili su…

Klimatska kriza: U Alpama nestalo čak 200 glečera

Austrijski mediji prenose informacije o strašnim posljedicama klimatskih promjena – glečeri u Alpama se tope, više od 200…

Geofizičari: Venera je umrla od vulkana, isto prijeti i Zemlji

Vulkani su možda izazvali transformaciju Venere u pakao zbog nepovratnog efekta staklene bašte. Slična katastrofa je više puta…
Total
1
Share