Razorna svemirska oluja mogla bi vratiti Zemlju u srednji vijek

Solarna baklja sa Sunca @YouTube

Najnovija studija međunarodnog tima istraživača pokazuje da bi razorna svemirska oluja u dogledno vrijeme mogla “vratiti život” na Zemlji vijekovima unazad.

Astronomi i istraživači, koji su radili na ovoj studiji, situaciju ocjenjuju kao “zabrinjavajuću“. Sličan fenomen je nedavno primijećen u zvjezdanom sistemu udaljenom svega 100 svjetlosnih godina od naše planete.

Da bi stvorilo takvu oluju, Sunce emituje erupcije koje se nazivaju “Corona Mass Ejection” (CME), a kao posljednica iste vruće čestice jure kroz svemir milionima kilometara na sat.

Crne prognoze

Istraživači sada upozoravaju da bi jedna takva solarna oluja mogla pogoditi Zemlju do kraja ovog vijeka. Posljedice jedne takve oluje bile bi kolaps cijele elektroenergetske mreže i “raspad” satelitskog sistema. Shodno tome, svi mogući kanali komunikacije na planeti bi bili paralizovani.

“Masovna izbacivanja CME čestica sa Sunca mogu imati ozbiljne posljedice na Zemlju i ljudsko društvo”, rekao je koautor studije Yuta Notsu.

Prije dvije godine istraživači iz američkog Geološkog zavoda predvidjeli su sličan scenario. Prema njihovim proračunima, jedna takva solarna oluja mogla bi zapravo pogoditi Zemlju u bilo kojem trenutku vremena.

Vezane vijesti

Slijepe osobe bi uskoro mogle naučiti gledati – kroz jezik

Startup “Umwelt”, zajedno sa naučnicima sa Univerziteta Sečenov, razvio je uređaj sličan medicinskoj maski koji slijepima osobama može…

Najveći asteroid ove godine približava se planeti Zemlji

Prema navodima “Centra za proučavanje svemirskih objekata” koji se približavaju Zemlji, 27. maja našoj planeti se približava ogroman…

Naučnici zvone na uzbunu: Snažna vulkanska erupcija mogla bi nas uništiti

Čovječanstvo nije spremno za snažnije vulkanske erupcije. Ako se to dogodi, finansijske dimenzije katastrofe će biti uporedive s…
Total
0
Share