Razorna svemirska oluja mogla bi vratiti Zemlju u srednji vijek

Solarna baklja sa Sunca @YouTube

Najnovija studija međunarodnog tima istraživača pokazuje da bi razorna svemirska oluja u dogledno vrijeme mogla “vratiti život” na Zemlji vijekovima unazad.

Astronomi i istraživači, koji su radili na ovoj studiji, situaciju ocjenjuju kao “zabrinjavajuću“. Sličan fenomen je nedavno primijećen u zvjezdanom sistemu udaljenom svega 100 svjetlosnih godina od naše planete.

Da bi stvorilo takvu oluju, Sunce emituje erupcije koje se nazivaju “Corona Mass Ejection” (CME), a kao posljednica iste vruće čestice jure kroz svemir milionima kilometara na sat.

Crne prognoze

Istraživači sada upozoravaju da bi jedna takva solarna oluja mogla pogoditi Zemlju do kraja ovog vijeka. Posljedice jedne takve oluje bile bi kolaps cijele elektroenergetske mreže i “raspad” satelitskog sistema. Shodno tome, svi mogući kanali komunikacije na planeti bi bili paralizovani.

“Masovna izbacivanja CME čestica sa Sunca mogu imati ozbiljne posljedice na Zemlju i ljudsko društvo”, rekao je koautor studije Yuta Notsu.

Prije dvije godine istraživači iz američkog Geološkog zavoda predvidjeli su sličan scenario. Prema njihovim proračunima, jedna takva solarna oluja mogla bi zapravo pogoditi Zemlju u bilo kojem trenutku vremena.

Vezane vijesti

“NASA” će skrenuti putanju asteroida uživo na televiziji

Prije nego što objasnimo o čemu se radi, moramo naglasiti da “sporni” asteroid, nazvan “Dimorphos”, ne predstavlja nikakvu…

Misteriozno plavo stvorenje otkriveno na dnu Karipskog mora

Naučnici američke “Nacionalne uprave za okeane i atmosferu” (NOAA) fotografisali su čudno plavo stvorenje na dnu Karipskog mora,…

Otkrivena najveća bakterija na svijetu: “Kao da nađete čovjeka velikog kao Everest”

Najveća bakterija na svijetu, 5.000 puta veća od svojih rođaka i sa mnogo složenijom strukturom, otkrivena je u…
Total
1
Share