Istraživači sa Kalifornijskog univerziteta u Davisu napravili su “kocku za hlađenje” koja bi mogla revolucionirati način na koji se hrana hladi i distribuiše bez klasičnog oslanjanja na led ili tradicionalne hladnjače.
Istraživači već nekoliko godina rade na razvoju leda koji se ne topi. Posljednjih dana o tome su izvjestili javnost u magazinu “Sustainable Chemistry & Engineering“.
“Rashladne kocke” sadrže više od 90 posto vode i drugih komponenti za održavanje i stabilizaciju strukture. Na osjećaj su mekane poput želatine i mijenjaju boju zavisno od temperature. Predviđene su za višekratnu upotrebu i mogu se rezati na bilo koji oblik ili veličinu.
Otpad kao osnovno sredstvo
“Možete ih koristiti za hlađenje, dovoljno ih je isprati vodom i staviti u zamrzivač za sljedeću upotrebu”, navodi se u objavljenom članku, uz napomenu da je patent za dizajn i koncept prijavljen još u julu 2021. godine.
Istraživači se nadaju da će na kraju koristiti reciklirani poljoprivredni otpad i/ili pripadajuće nusproizvode kao osnovno rashladno sredstvo.
Pratite nas putem aplikacije za Android, agregatora vijesti Google News, kao i na drutvenim mreama Facebook i Twitter. Za svako prenoenje sadraja vijesti potrebno je zatraiti odobrenje - kontaktirajte nas.