Revolucija: Naučnici napravili led koji se ne topi

Led koji se ne topi @Instagram

Istraživači sa Kalifornijskog univerziteta u Davisu napravili su “kocku za hlađenje” koja bi mogla revolucionirati način na koji se hrana hladi i distribuiše bez klasičnog oslanjanja na led ili tradicionalne hladnjače.

Istraživači već nekoliko godina rade na razvoju leda koji se ne topi. Posljednjih dana o tome su izvjestili javnost u magazinu “Sustainable Chemistry & Engineering“.

“Rashladne kocke” sadrže više od 90 posto vode i drugih komponenti za održavanje i stabilizaciju strukture. Na osjećaj su mekane poput želatine i mijenjaju boju zavisno od temperature. Predviđene su za višekratnu upotrebu i mogu se rezati na bilo koji oblik ili veličinu.

Otpad kao osnovno sredstvo

“Možete ih koristiti za hlađenje, dovoljno ih je isprati vodom i staviti u zamrzivač za sljedeću upotrebu”, navodi se u objavljenom članku, uz napomenu da je patent za dizajn i koncept prijavljen još u julu 2021. godine.

Istraživači se nadaju da će na kraju koristiti reciklirani poljoprivredni otpad i/ili pripadajuće nusproizvode kao osnovno rashladno sredstvo.

Vezane vijesti

Konačno je razbijen mit o noćnom punjenju mobilnog telefona

Nije opasno ostaviti mobilni telefon preko noći bez nadzora radi punjenja, baterija se zbog takvog postupka ne bi…

Klimatska kriza: U Alpama nestalo čak 200 glečera

Austrijski mediji prenose informacije o strašnim posljedicama klimatskih promjena – glečeri u Alpama se tope, više od 200…

Ogromna solarna oluja ometa GPS, mobitele i električnu mrežu

Solarne oluje, u kojima planeta Zemlja bude bombardovana naelektrisanim česticama, dešavaju se iznova i iznova. Međutim, one su…
Total
0
Share