Rukopisi i crteži stari 500 godina opisuju raketnu tehnologiju

Dizajn Haasove rakete iz 1550. godine @Twitter/Archivele Nationale ale României

Takozvani Sibiuski rukopis, ili Haasov rukopis, otkriven je 1961. godine, ali je napisan u 16. vijeku. Isti predstavlja zapise i crteže na njemačkom jeziku s više od 450 stranica, koje uključuju kombinaciju vatrometa i tehnologije oružja.

Autorstvo dokumenta pripisuje se transilvanijskom ili austrijskom vojnom inženjeru Conradu Haasu (1509-1576), koji se danas smatra briljantnim “prorokom” i prvim izumiteljem raketnih motora. Upravo on je pionir raketnog pogona, jer njegovi crteži uključuju trostepenu raketu i raketu s ljudskom posadom.

“Drevne tehnologije”

Istovremeno, ovaj rukopis je iznenađujuće malo poznat u javnosti, mnogi ljudi za njega nikada nisu čuli, ali je bez obzira na sve – autentičan. On opisuje višestepenu raketu i razne mješavine goriva. Neki istraživači smatraju da Haas nije sam razmišljao o tako naprednim tehnologijama, već je koristio drevnije izvore koji su nama za sada nepoznati.

Rumunski profesor Doru Todericiu sa Univerziteta u Bukureštu 1961. godine slučajno je otkrio rukopis iz Sibiua. Pronašao je rukopis u arhivu rumunskog grada Sibiua, po kojem je rukopis i dobio ime.

Todericiu u početku nije shvatio važnost ovog dokumenta, ali što je više čitao, više se čudio informacijama na njegovim stranicama. Nisu postojali samo detaljni opisi višestepenih projektila, već i njihovi crteži. Nije poznato da li je Haas uspio da svoje teorije sprovede u djelo, iako se priča da se u Sibiuu 1550. godine dogodilo “nešto“, što bi se moglo nazvati “lansiranjem rakete”. Nažalost, ne postoji nikakav dokumentirani dokaz o tome.

Crteži raketa iz Semjonovičeve knjige @Twitter/Archivele Nationale ale României

Ko je koga “plagirao”

Također se vjeruje da je Johann Schmidlap, njemački proizvođač vatrometa, eksperimentisao s proizvodnjom 1590. godine, koristeći dizajn koji je nazvao “raketni bacač”.

Prije nego što je rukopis otkriven u Sibiuu, izum trostepene rakete pripisivan je poljsko-litvanskom stručnjaku za artiljeriju Kazimiru Semjonoviču, stručnjaku za artiljeriju koji je prvi opisao trostepenu raketu 1650. godine u svojoj knjizi “Artis Magnae Artilleriae Pars Prima. Istovremeno, crteži raketa u njegovoj knjizi su zapanjujuće slični crtežima u Haasovom rukopisu, zbog čega vjerovatno postoji teorija da ga je Semjonovič plagirao. Ili je možda Semjonovič jednostavno koristio iste drevne izvore kao i Haas.

U svakom slučaju, svi na sličan način opisuju dizajn projektila koji se još uvijek koriste i u savremenim oružjima. Njihove rakete su imale i vrlo modernu zvonastu mlaznicu. Ali oba dizajna nemaju sredstva za stabilizaciju leta ili trokutasto “perje”, što ukazuje da su oni vjerovatno bili samo grubi koncept, a ne stvarni vodič za dizajn.

Proročanske Haasove riječi

Iako je Conrad Haas razvio oružje za ubijanje, on je u duši bio humanista. U zadnjem pasusu poglavlja o upotrebi projektila u vojne svrhe, on piše:

“Ali moj savjet je više mir nego rat, ostavite puške na sigurnom u skladištu da metak ne ispali, da barut ne izgori ili pokvasi, da princ zadrži svoj novac, oružar život – ovo je savjet koji vam daje Conrad Haas“.

Vezane vijesti

Lažna krv, novo oružje za borbu protiv komaraca i malarije

Proizvod koji je razvio tim sa Univerziteta u Štokholmu zamišljen je kao alternativa upotrebi pesticida štetnih za životnu…

Žabi ponovo narasla noga nakon “stimulacije” lijekovima

Noga afričke “kandžaste” žabe počela je da se obnavlja nakon samo 24 sata od početka tretmana. Istraživači navode…

Naučnici će izbušiti džinovsku rupu kako bi koristili geotermalnu energiju Zemlje

Naučnici kompanije “Quaise”, osnovane prije dvije godine, namjeravaju da obore svjetski rekord i izbuše džinovsku rupu u dubini…
Total
9
Share