Rukopisi i crteži stari 500 godina opisuju raketnu tehnologiju

Dizajn Haasove rakete iz 1550. godine @Twitter/Archivele Nationale ale României

Takozvani Sibiuski rukopis, ili Haasov rukopis, otkriven je 1961. godine, ali je napisan u 16. vijeku. Isti predstavlja zapise i crteže na njemačkom jeziku s više od 450 stranica, koje uključuju kombinaciju vatrometa i tehnologije oružja.

Autorstvo dokumenta pripisuje se transilvanijskom ili austrijskom vojnom inženjeru Conradu Haasu (1509-1576), koji se danas smatra briljantnim “prorokom” i prvim izumiteljem raketnih motora. Upravo on je pionir raketnog pogona, jer njegovi crteži uključuju trostepenu raketu i raketu s ljudskom posadom.

“Drevne tehnologije”

Istovremeno, ovaj rukopis je iznenađujuće malo poznat u javnosti, mnogi ljudi za njega nikada nisu čuli, ali je bez obzira na sve – autentičan. On opisuje višestepenu raketu i razne mješavine goriva. Neki istraživači smatraju da Haas nije sam razmišljao o tako naprednim tehnologijama, već je koristio drevnije izvore koji su nama za sada nepoznati.

Rumunski profesor Doru Todericiu sa Univerziteta u Bukureštu 1961. godine slučajno je otkrio rukopis iz Sibiua. Pronašao je rukopis u arhivu rumunskog grada Sibiua, po kojem je rukopis i dobio ime.

Todericiu u početku nije shvatio važnost ovog dokumenta, ali što je više čitao, više se čudio informacijama na njegovim stranicama. Nisu postojali samo detaljni opisi višestepenih projektila, već i njihovi crteži. Nije poznato da li je Haas uspio da svoje teorije sprovede u djelo, iako se priča da se u Sibiuu 1550. godine dogodilo “nešto“, što bi se moglo nazvati “lansiranjem rakete”. Nažalost, ne postoji nikakav dokumentirani dokaz o tome.

Crteži raketa iz Semjonovičeve knjige @Twitter/Archivele Nationale ale României

Ko je koga “plagirao”

Također se vjeruje da je Johann Schmidlap, njemački proizvođač vatrometa, eksperimentisao s proizvodnjom 1590. godine, koristeći dizajn koji je nazvao “raketni bacač”.

Prije nego što je rukopis otkriven u Sibiuu, izum trostepene rakete pripisivan je poljsko-litvanskom stručnjaku za artiljeriju Kazimiru Semjonoviču, stručnjaku za artiljeriju koji je prvi opisao trostepenu raketu 1650. godine u svojoj knjizi “Artis Magnae Artilleriae Pars Prima. Istovremeno, crteži raketa u njegovoj knjizi su zapanjujuće slični crtežima u Haasovom rukopisu, zbog čega vjerovatno postoji teorija da ga je Semjonovič plagirao. Ili je možda Semjonovič jednostavno koristio iste drevne izvore kao i Haas.

U svakom slučaju, svi na sličan način opisuju dizajn projektila koji se još uvijek koriste i u savremenim oružjima. Njihove rakete su imale i vrlo modernu zvonastu mlaznicu. Ali oba dizajna nemaju sredstva za stabilizaciju leta ili trokutasto “perje”, što ukazuje da su oni vjerovatno bili samo grubi koncept, a ne stvarni vodič za dizajn.

Proročanske Haasove riječi

Iako je Conrad Haas razvio oružje za ubijanje, on je u duši bio humanista. U zadnjem pasusu poglavlja o upotrebi projektila u vojne svrhe, on piše:

“Ali moj savjet je više mir nego rat, ostavite puške na sigurnom u skladištu da metak ne ispali, da barut ne izgori ili pokvasi, da princ zadrži svoj novac, oružar život – ovo je savjet koji vam daje Conrad Haas“.

Vezane vijesti

Naučnici napravili mikrorobote za automatsko pranje zuba

Međunarodni tim naučnika, uz učešće stručnjaka sa Univerziteta u Pensilvaniji (SAD), razvio je mikrorobote za efikasno pranje zuba…

Naučnici žele uzgajati biljke na Mjesecu

Australijski naučnici žele započeti sa procesom uzgajanja biljaka na Mjesecu do 2025. godine u okviru nove misije stvaranja…

Misteriozno plavo stvorenje otkriveno na dnu Karipskog mora

Naučnici američke “Nacionalne uprave za okeane i atmosferu” (NOAA) fotografisali su čudno plavo stvorenje na dnu Karipskog mora,…
Total
9
Share