Ruski naučnici pronašli rekordne naslage leda na Marsu

Led na Marsu @pixabay.com

Ruski naučnici otkrili su područje na Marsu sa naslagama čistog leda koji se sastoji isključivo od vode, kazao je za ruske medije Igor Mitrofanov, šef Odeljenja za nuklearnu planetologiju ruskog Instituta za svemirska istraživanja.

Do otkrića je došlo nakon analize podataka ruskog instrumenta “FREND” na rusko-evropskom orbiteru “TGO“.

“Posmatrano područje je praktično u centru doline Mariner. To je mali kanjon koji se nalazi unutar još većeg kanjona. Na površini od 41 kvadratnog kilometra pronašli smo ukupno 41% čiste vode u ledu. Mjesto je zaista geološki pogodno, najveće je do sada otkriveno i sadrži najveću koncentraciju leda”, kazao je Mitrofanov.

Prema njegovim riječima, navedeni laboratorijski uređaj je sposoban da procijeni tok neutrona, koji ukazuju na sadržaj vodonika ispod površine, do dubine od jednog metra.

Sve više dokaza

Pojedini ruski mediji navode da još uvijek nije jasno da li su naslage leda otkrivene ili su prekrivene sa nekoliko centimetara marsovske prašine.

“Na Marsu postoje tri vrste vode. Adsorbirana voda, poput vlažnog pijeska, i u njoj može biti do nekoliko postotaka vode. Druga vrsta je hemijski vezana voda, koju određeni hidratizirani minerali mogu akumulirati, a sadrže do 15% vode u odnosu na svoju težinu. Treća i svima zanimljiva vrsta jeste “slobodni led” koji se prema navodima ruskih naučnika mogu sastojati od 40%, pa sve do 100% koncentrisane vode“, dodao je Mitrofanov.

Vezane vijesti

Genetski inženjeri uspjeli su hakirati mozak muhe i uspješno ga kontrolisati

Istraživači sa Univerziteta Rice, u Teksasu (SAD), uspjeli su genetski hakirati mozak muhe (voćna mušica) i steći kontrolu…

Magnetne oluje se približavaju Zemlji: Koji su dani najopasniji

Sunčeve opservatorije širom planete svakodnevno prate situaciju na Suncu i njegovu aktivnost. U danima kada je Sunce aktivnije,…

Klimatska kriza: U Alpama nestalo čak 200 glečera

Austrijski mediji prenose informacije o strašnim posljedicama klimatskih promjena – glečeri u Alpama se tope, više od 200…
Total
20
Share