Žabi ponovo narasla noga nakon “stimulacije” lijekovima

Žaba “krastača” @pixabay.com

Noga afričke “kandžaste” žabe počela je da se obnavlja nakon samo 24 sata od početka tretmana. Istraživači navode da će vodozemac, koji prirodno nije u stanju da regeneriše svoje udove, uživati ​​u potpuno funkcionalnoj nozi za otprilike 18 mjeseci.

Ovaj uspjeh navodi nadu da bi se u budućnosti lijekovi mogli koristiti za obnavljanje čak i ljudskih tkiva.

“Uzbudljivo je vidjeti da su lijekovi koje smo odabrali pomogli u stvaranju potpuno novog uda“, kazala je Nirosha Murugan sa Univerziteta Tufts u Massachusettsu (SAD).

Nevjerovatan napredak u nauci

Bob Lanza, šef “Astellas Global Regenerative Medicine”, opisao je napredak kao “nevjerovatan“.

“Studija ima izuzetno zanimljive implikacije za regenerativnu medicinu“, rekao je. “Iako žabe imaju mnogo veći regenerativni kapacitet od ljudi, ovo je vrlo važan prvi korak. Uz pravu kombinaciju lijekova i faktora, sličan pristup mogao bi stimulisati regeneraciju i oporavak izgubljenih funkcija kod ljudi“, dodao je.

Svijetla budućnost

Mnoga bića su sposobna potpuno regenerisati neke svoje udove, uključujući daždevnjake, morske zvijezde, rakove i guštere. Pljosnati crvi se mogu čak i isjeći na komade, pri čemu svaki komad obnavlja cijelo tijelo.

Čak i ljudi imaju regenerativne sposobnosti, pri čemu jetra može narasti do svoje normalne veličine čak i nakon što je prepolovljena. Međutim, gubitak udova ne može se obnoviti nikakvim prirodnim procesom kod sisara, zbog brzog stvaranja ožiljnog tkiva koje nas štiti od gubitka krvi i moguće infekcije, ali u isto vrijeme spriječava bilo kakav proces rasta.

Komentariši
Vezane vijesti

Dio Sunca se odlomio i formirao vrtlog: “Nešto se čudno dešava”

Iako je Sunce sveprisutan i vitalan dio naših života, mnogo toga u vezi sa našom zvijezdom ostaje zbunjujuće.…

Balkan će postati nenaseljena pustinja, rijeke će presušiti

Portal “Big Think” objavio je mapu na kojoj je prikazano kako će izgledati svijet kada prosječna godišnja temperatura…

Jedna kutija na Marsu već proizvodi kiseonik

Mali instrument, nešto veći od aktovke, već pouzdano proizvodi kiseonik iz atmosfere Marsa, prenosi “Science Alert”. Atmosfera Marsa…
Total
0
Share