Zlatne ribice “naučile voziti” akvarijum na točkovima

Zlatna ribica upravlja akvarijumom na točkovima @Twitter

Izraelski naučnici napravili su “vozilo kojim upravljaju ribe” (FOV), te tvrde da su obučili šest zlatnih ribica da ga “voze”, odnosno pomjeraju unutar određene prostorije.

Studija, objavljena ovog mjeseca u magazinu “Behavioral Brain Research“, uključivala je testiranje zlatnih ribica da upravljaju pokretima rezervoara s vodom, ispod kojeg su ugrađeni točkovi.

Hrana kao nagrada

Kako je cjelokupan sistem bio povezan s kamerom koja prepoznaje pokrete, posebno razvijeni kompjuterski program, osjetljiv na pokrete ribica prema zidovima rezervoara, usmjeravao je “FOV” vozilo u odgovarajućem pravcu.

Istraživači sa Univerziteta “Ben Gurion” otkrili su da su zlatne ribice uspjele manevrisati vozilom u prostoriji veličine 3×4 metra, tražeći označenu metu, u zamjenu za nagrađivanje hranom.

Fascinantna “brzina učenja”

Ribice su čak mogle obaviti isti zadatak i kada su započinjale pokretanje “FOV” vozila iz različitih dijelova prostorije ili kada im je krajnji cilj bio pokretan.

Fascinantno je da su testovi u početku trajali i po 30 minuta, da bi na kraju neke zlatne ribice pronalazile svoje mete za manje od minute kako su eksperimenti bili sve češći.

Rezultati istraživanja sugerišu da je “sposobnost navigacije zapravo univerzalna činjenica“, navodi se u zaključcima studije.

Video: Twitter

Vezane vijesti

Kinezi napravili najmoćniji magnet na svijetu

Dugo se to smatralo gotovo nemogućim, ali je grupa naučnika iz “Kineske akademije nauka” uspjela. Naime, stručnjaci iz…

Organi svinje “oživljeni” sat vremena nakon njene smrti

Američki biolozi uspjeli su “ponovno pokrenuti” vitalnu aktivnost ćelija svinjskih organa nekoliko sati nakon smrti. “Ćelije ljudskog tijela…

Japanski naučnici stvorili “kiborga” žohara za misije pretraživanja

Istraživači sa Instituta “Riken” u Japanu stvorili su radio-kontrolisanog “kiborga” žohara koji može biti poslan u misije potrage,…
Total
1
Share