Zlatne ribice “naučile voziti” akvarijum na točkovima

Zlatna ribica upravlja akvarijumom na točkovima @Twitter

Izraelski naučnici napravili su “vozilo kojim upravljaju ribe” (FOV), te tvrde da su obučili šest zlatnih ribica da ga “voze”, odnosno pomjeraju unutar određene prostorije.

Studija, objavljena ovog mjeseca u magazinu “Behavioral Brain Research“, uključivala je testiranje zlatnih ribica da upravljaju pokretima rezervoara s vodom, ispod kojeg su ugrađeni točkovi.

Hrana kao nagrada

Kako je cjelokupan sistem bio povezan s kamerom koja prepoznaje pokrete, posebno razvijeni kompjuterski program, osjetljiv na pokrete ribica prema zidovima rezervoara, usmjeravao je “FOV” vozilo u odgovarajućem pravcu.

Istraživači sa Univerziteta “Ben Gurion” otkrili su da su zlatne ribice uspjele manevrisati vozilom u prostoriji veličine 3×4 metra, tražeći označenu metu, u zamjenu za nagrađivanje hranom.

Fascinantna “brzina učenja”

Ribice su čak mogle obaviti isti zadatak i kada su započinjale pokretanje “FOV” vozila iz različitih dijelova prostorije ili kada im je krajnji cilj bio pokretan.

Fascinantno je da su testovi u početku trajali i po 30 minuta, da bi na kraju neke zlatne ribice pronalazile svoje mete za manje od minute kako su eksperimenti bili sve češći.

Rezultati istraživanja sugerišu da je “sposobnost navigacije zapravo univerzalna činjenica“, navodi se u zaključcima studije.

Video: Twitter

Vezane vijesti

Napravljen veliki iskorak u stvaranju lijeka protiv starenja

Naučnici sa univerziteta Washington i Teksas proučavaju kako psi stare. Osim toga, testiraju lijek koji može usporiti proces…

Geofizičari: Venera je umrla od vulkana, isto prijeti i Zemlji

Vulkani su možda izazvali transformaciju Venere u pakao zbog nepovratnog efekta staklene bašte. Slična katastrofa je više puta…

Naučnici su “povezali” supermjesec sa pojavom kataklizmi na Zemlji

Ruski naučnik Mihail Kovaljev u intervjuu za ruski portal “AiF” iznio je rezultate svog najnovijeg istraživanja. Kako se…
Total
0
Share