Zlatne ribice “naučile voziti” akvarijum na točkovima

Zlatna ribica upravlja akvarijumom na točkovima @Twitter

Izraelski naučnici napravili su “vozilo kojim upravljaju ribe” (FOV), te tvrde da su obučili šest zlatnih ribica da ga “voze”, odnosno pomjeraju unutar određene prostorije.

Studija, objavljena ovog mjeseca u magazinu “Behavioral Brain Research“, uključivala je testiranje zlatnih ribica da upravljaju pokretima rezervoara s vodom, ispod kojeg su ugrađeni točkovi.

Hrana kao nagrada

Kako je cjelokupan sistem bio povezan s kamerom koja prepoznaje pokrete, posebno razvijeni kompjuterski program, osjetljiv na pokrete ribica prema zidovima rezervoara, usmjeravao je “FOV” vozilo u odgovarajućem pravcu.

Istraživači sa Univerziteta “Ben Gurion” otkrili su da su zlatne ribice uspjele manevrisati vozilom u prostoriji veličine 3×4 metra, tražeći označenu metu, u zamjenu za nagrađivanje hranom.

Fascinantna “brzina učenja”

Ribice su čak mogle obaviti isti zadatak i kada su započinjale pokretanje “FOV” vozila iz različitih dijelova prostorije ili kada im je krajnji cilj bio pokretan.

Fascinantno je da su testovi u početku trajali i po 30 minuta, da bi na kraju neke zlatne ribice pronalazile svoje mete za manje od minute kako su eksperimenti bili sve češći.

Rezultati istraživanja sugerišu da je “sposobnost navigacije zapravo univerzalna činjenica“, navodi se u zaključcima studije.

Video: Twitter

Vezane vijesti

Egiptolozi riješili misteriju izgradnje piramida

Egiptolozi su otkrili da je u davna vremena na rijeci Nil postojao još jedan veliki riječni rukavac, koji…

Naučnici objasnili zašto vrijeme brže prolazi kada odrastemo

Istraživači su otkrili da kako starimo, brzina kojom ljudski mozak prima i obrađuje slike postepeno opada. To dovodi…

“NASA” se sa svemirskom letjelicom “zabila” u asteroid: Šta se dogodilo?

Nakon što je “NASA” pokušala da promjeni putanju asteroida, kao dio misije planetarne odbrane, njeni naučnici su saopštili…
Total
1
Share