Zlatne ribice “naučile voziti” akvarijum na točkovima

Zlatna ribica upravlja akvarijumom na točkovima @Twitter

Izraelski naučnici napravili su “vozilo kojim upravljaju ribe” (FOV), te tvrde da su obučili šest zlatnih ribica da ga “voze”, odnosno pomjeraju unutar određene prostorije.

Studija, objavljena ovog mjeseca u magazinu “Behavioral Brain Research“, uključivala je testiranje zlatnih ribica da upravljaju pokretima rezervoara s vodom, ispod kojeg su ugrađeni točkovi.

Hrana kao nagrada

Kako je cjelokupan sistem bio povezan s kamerom koja prepoznaje pokrete, posebno razvijeni kompjuterski program, osjetljiv na pokrete ribica prema zidovima rezervoara, usmjeravao je “FOV” vozilo u odgovarajućem pravcu.

Istraživači sa Univerziteta “Ben Gurion” otkrili su da su zlatne ribice uspjele manevrisati vozilom u prostoriji veličine 3×4 metra, tražeći označenu metu, u zamjenu za nagrađivanje hranom.

Fascinantna “brzina učenja”

Ribice su čak mogle obaviti isti zadatak i kada su započinjale pokretanje “FOV” vozila iz različitih dijelova prostorije ili kada im je krajnji cilj bio pokretan.

Fascinantno je da su testovi u početku trajali i po 30 minuta, da bi na kraju neke zlatne ribice pronalazile svoje mete za manje od minute kako su eksperimenti bili sve češći.

Rezultati istraživanja sugerišu da je “sposobnost navigacije zapravo univerzalna činjenica“, navodi se u zaključcima studije.

Video: Twitter

Vezane vijesti

Naučnici: Hobotnice nisu zemaljske, one su došle iz svemira

Naučnici su nedavno objavili članak u magazinu “Progress in Biophysics and Molecular Biology” u kome su “proučavali i…

Balkan će postati nenaseljena pustinja, rijeke će presušiti

Portal “Big Think” objavio je mapu na kojoj je prikazano kako će izgledati svijet kada prosječna godišnja temperatura…

Tokom juna možete vidjeti pet planeta na jutarnjem nebu

Tokom mjeseca juna čak pet planeta će biti vidljivo golim okom prije izlaska sunca, što se nije dogodilo…
Total
1
Share