Amerikanka tvrdi da je silovana u Facebookovom “metaverzumu”

Žena u VR stvarnosti @freepik.com

Jedna stanovnica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izjavila je da su njen avatar u Facebookovom “metaverzumu” se*sualno zlostavljali drugi korisnici.

Prema riječima Nine Jane Patel, incident se dogodio samo minutu nakon što se ona povezala na lokaciju “Meta Horizon”. Četiri muška avatara su joj pritrčala i počela joj govoriti nepristojne stvari, prenosi “LADBible“.

“Sve su snimili”

Silovali su moj avatar i snimili nekoliko fotografija, a zatim vikali: ‘Nemoj se pretvarati da ti se ne sviđa’”, prisjeća se Nina.

Nakon ovih riječi, žena je isključila internet kako bi pobjegla od silovatelja i od tada trpi napade anksioznosti. Za incident je saznao i “Meta” komentarišući situaciju.

Novi (virtuelni) svijet

Veoma nam je žao što se ovo dogodilo. Želimo da svi u ‘metaverzumu’ imaju pozitivno iskustvo i lako pronađu sigurnosne alate koji mogu pomoći u ovakvoj situaciji”, navodi se u saopštenju.

Za razliku od trenutnog VR-a, koji se uglavnom koristi za igranje, “metaverzum” bi mogao da se koristi praktično za sve – posao, igru, koncerte, kino, izlete – ili samo za druženje.

Vezane vijesti

Google “ponovo” čestitao 25. novembar – Dan državnosti BiH

Iako zadnjih par godina to nije radio, Google je danas ponovo čestitao 25. novembar – Dan državnosti Bosne…

Tajni iPhone meni “čuva” sva mjesta koja najčešće posjećujete

Da li ste znali da vaš iPhone mobilni telefon automatski sprema mjesta koja najčešće posjećujete? Ako je odgovor…

Facebook ponovo mijenja algoritam – svijet dobija još jedan “TikTok”

Facebook ponovo želi izvršiti promjenu algoritama, najveću u posljednje četiri godine, a cilj kompanije će biti “pokušaj kopiranja”…
Total
0
Share