Elon Musk traži stručnjaka koji će ugraditi čip u ljudski mozak

Ljudski mozak @unsplash.com

Kompanija “Neuralink” Elona Muska traži stručnjaka koji će nadgledati klinička ispitivanja i upravljati cijelim projektom implantacije čipa u ljudski mozak, što bi moglo sugerisati da će kompanija prve “korake” napraviti već kasnije ove godine.

Primarni zadatak “Neuralinka” je eksperimentisanje sa takozvanim interfejsom “mozak – kompjuter”. Instrument koji je već testiran na životinjama mogao bi obavljati medicinske zadatke, uključujući poboljšanje pamćenja i sticanje novih vještina. Musk, naravno, ne želi da životinje učini pametnijima, pa će u ovoj fazi samo biti provjeravan test sigurnosti “strukture”.

Uspješna testiranja

Kako se ranije navodilo iz “Neuralinka”, do sada nije bilo nikakvih problema, čak niti nakon što je svinjama uklonjen implantirani čip .

Međutim, Musk se nije zaustavio na ovim eksperimentima, ali novim saopštenjem postaje nejasno da li je kompanija počela da “regrutuje” osobe kojima će biti “ugrađen čip“, te ako jeste, o koliko osoba se radi.

Ograničen broj ljudi

The Verge” navodi, budući da studija nije uopšte bez rizika, jer nijedan takav čip nije implantiran do sada na ljudima, da će “Neuralink” prvo isprobati implantat na malom broju ljudi. Ovo se smatra takozvanom studijom izvodljivosti, čija je suština otkriti kako struktura uopšte funkcioniše kod ljudi.

Za testiranje na većoj grupi ljudi, definitivno će biti potrebno odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA).

Vezane vijesti

Hakeri “provalili” u “Windows” pomoću aplikacije za Kalkulator

Hakeri iz grupe “Anonymous” uspjeli da hakuju operativni sistem “Windows 7” koristeći aplikaciju koja se maskira kao standardna…

Elon Musk ukida zabranu Donaldu Trumpu na Twitteru

Novi vlasnik Twittera, Elon Musk, kazao je danas da će poništiti zabranu bivšem predsjedniku SAD Donaldu Trumpu kada…

Revolucionarni izum: Uskoro ćemo disati pod vodom baš poput riba

Iako je prvobitna vijest na ovu temu obljavljena još prije par godina, zanimljiva je činjenica da je jako…
Total
1
Share