Facebook uvodi obaveznom dvostruku provjeru identiteta

Dvofaktorska autentifikacija iz Facebooka @Twitter

Društvena mreža Facebook najavila je da će obavezati svoje korisnike koji imaju visok rizik od hakovanja profila da omoguće dvofaktorsku autentifikaciju.

Prvi će biti “pozvani” političari, novinari, ali i branitelji ljudskih prava.

Ukoliko korisnik odbije da omogući dvofaktorsku autentifikaciju (prijava ne samo putem šifre, već i kodom iz SMS-a ili biometrije), tada će biti automatski blokiran dok ne “uključi” ovu funkciju.

Kompanija još uvijek ne planira proširiti ovaj zahtjev i na sve druge korisnike društvene mreže.

Postepena implementacija

Nova funkcija će raditi kao dio programa “Facebook Protect” koji je pokrenut još 2018. godine. Proširen je 2020. uoči američkih predsjedničkih izbora kako bi se suprotstavio stranom miješanju i lažnim vijestima.

Programom je trenutno obuhvaćeno više od 1,5 miliona korisnika društvene mreže, od kojih je više od 900 hiljada omogućilo dvofaktorsku autentifikaciju. Do kraja 2021. godine kompanija planira proširiti program na 50 država, a dalje proširenje planirano je za 2022. godinu.

Vezane vijesti

Znate li u kojem gradu u BiH je najbrži internet?

Kada god imamo problema sa internet konekcijom ili jednostavno želimo provjeriti ili uporediti našu internet brzinu, “samo je…

Ponovo u modi: Rast prodaje CD-ova prvi put u posljednih 20 godina

Prvi put u posljednjih 17 godina prodaja CD-ova je porasla, pa su tako u 2021. godini Amerikanci na…

Meteor razbio jedno od ogledala svemirskog teleskopa “James Webb”

Mikrometeorit je udario u jedno od glavnih ogledala svemirskog teleskopa “James Webb”, čija je veličina premašila parametre koje…
Total
1
Share