“FedEx” ugrađuje zaštitu od raketa na svoje avione

“MANPADS” raketni sistem @YouTube

Više puta do sada desio se pokušaj obaranja civilnog aviona raketom, bez obzira da li je let prevozio putnike ili teret. Stručnjaci su zato u više navrata pozivali na ugradnju sistema zaštite zasnovanih na “laserskom upravljanju”, čime bi se smanjio ovaj rizik.

Upravo iz tog razloga, velika američka logistička kompanija “FedEx” došla je na sličnu ideju. U svom podnesku, koji je američka “Federalna uprava za vazduhoplovstvo” (FAA) već dostavila Ministarstvu saobraćaja, cilj ove kompanije je opremanje aviona A321-200 infracrvenom protivraketnom zaštitom u doglednoj budućnosti.

Zaštita od napada

U ovom dokumentu se naglašava da bi postavljanje sistema moglo pružiti zaštitu uglavnom od raketa koje se lansiraju sa ramena, poput sistema “MANPADS” (“Man-portable PVO sistemi”). “FedEx” bi time spriječio incidente pomoću alata zvanog “DIRCM” (“Directional Infrared Counter Measures”), koji koristi infracrveno svjetlo da prevari projektil od cilja.

S druge strane, napadi “MANPADS” sitemima na putničke i “cargo” avione su izuzetno rijetki, te su prema statistikama od 1970-ih zabilježena samo 42 takva slučaja.

Vezane vijesti

Umro je “otac” Nintenda

Masayuki Uemura, tvorac legendarnih “Nintendo” igraćih konzola NES i SNES, preminuo je u 78. godini života. Jedne od…

“TikTok”: Naši kineski zaposlenici mogu pristupiti podacima američkih korisnika

“TikTok” ne isključuje da bi neki kineski zaposlenici kompanije mogli pristupiti podacima američkih korisnika aplikacije, prenosi “Bloomberg”. Napominje…

Rusi izbacuju “GPS” iz upotrebe u avionima i automobilima

Ruska svemirska agencija “Roskosmos” će poslati tehničke prijedloge Ministarstvu saobraćaja Ruske Federacije i Federalnoj agenciji za vazdušni saobraćaj…
Total
0
Share