“FedEx” ugrađuje zaštitu od raketa na svoje avione

“MANPADS” raketni sistem @YouTube

Više puta do sada desio se pokušaj obaranja civilnog aviona raketom, bez obzira da li je let prevozio putnike ili teret. Stručnjaci su zato u više navrata pozivali na ugradnju sistema zaštite zasnovanih na “laserskom upravljanju”, čime bi se smanjio ovaj rizik.

Upravo iz tog razloga, velika američka logistička kompanija “FedEx” došla je na sličnu ideju. U svom podnesku, koji je američka “Federalna uprava za vazduhoplovstvo” (FAA) već dostavila Ministarstvu saobraćaja, cilj ove kompanije je opremanje aviona A321-200 infracrvenom protivraketnom zaštitom u doglednoj budućnosti.

Zaštita od napada

U ovom dokumentu se naglašava da bi postavljanje sistema moglo pružiti zaštitu uglavnom od raketa koje se lansiraju sa ramena, poput sistema “MANPADS” (“Man-portable PVO sistemi”). “FedEx” bi time spriječio incidente pomoću alata zvanog “DIRCM” (“Directional Infrared Counter Measures”), koji koristi infracrveno svjetlo da prevari projektil od cilja.

S druge strane, napadi “MANPADS” sitemima na putničke i “cargo” avione su izuzetno rijetki, te su prema statistikama od 1970-ih zabilježena samo 42 takva slučaja.

Vezane vijesti

Ruka koja ukida sve različitosti između ljudi i robota

Łukasz Koźlik, inženjer robotike iz Poljske, uspio je razviti prototip sintetičke ruke sa mišićima, te pripadajuću skoro u…

Vlasnik “Vibera” donirao Ukrajini milijardu jena

Izvršni direktor i osnivač japanskog giganta za online maloprodaju “Rakuten” i vlasnik “Vibera”, Hiroshi Mikitani, najavio je u…

Google najavio velike promjene za svoje korisnike

Google je najavio da razvija novi program za zaštitu ličnih podataka korisnika, a očekuje se da će program…
Total
1
Share