Google od sada omogućava da uklonite svoje informacije sa interneta

Brisanje ličnih podataka iz Google pretrage @9to5Google

Google tim je lansirao novi alat dizajniran da pojednostavi proces uklanjanja korisničkih podataka iz rezultata pretraživanja. Isti je prvi put predstavljen na konferenciji “I/O 2022” u mjesecu maju.

Tehnološki portal “9to5Google” objavio je nedavno da se u Google aplikaciji na Androidu pojavila nova kartica “Rezultati o vama”.

Ova nova stavka menija vodi korisnike na stranicu u kojoj se navodi procedura kako tražiti od Googlea da ukloni rezultate pretraživanja koji sadrže vaš broj telefona, kućnu adresu, adresu e-pošte ili druge lične podatke. Tamo se također možete upoznati sa svim svojim podacima koji su trenutno dostupni u pretrazi.

Morate navesti razlog

Nakon što odaberete šta želite da uklonite, Google će tražiti razlog, a zatim će prikazati status vašeg zahtjeva – “Odobren” ili “U toku”.

Vrijedi napomenuti da se takvi podaci brišu samo iz rezultata pretraživanja, odnosno brisanjem iz Google pretraživanja prodaci se ne brišu sa drugih stranica gdje su objavljeni. Da biste to učinili, morate direktno kontaktirati željenu stranicu koja i dalje objavljuje vaše podatke.

Vezane vijesti

Facebook uvodi obaveznom dvostruku provjeru identiteta

Društvena mreža Facebook najavila je da će obavezati svoje korisnike koji imaju visok rizik od hakovanja profila da…

“Samsung” napuštajući tržište Rusije gubi 4 posto vlastitih prihoda

Južnokorejska kompanija “Samsung” saopštila je da zbog rata Rusije protiv Ukrajine napušta rusko tržište. Obustavljen je izvoz svih…

SAD šalje Ukrajini “rakete kamikaze”, brže i bolje od “Bayraktara”

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena razmatra slanje Ukrajini najmodernijih vođenih projektila “Switchblades”, koji su u stanju uništiti neprijateljske…
Total
1
Share