Hakeri sada mogu ukrasti vašu šifru po zvuku vaše tastature

Laptop i kompjuter @pixabay.com

Ovaj trik znamo još od izuma web kamere – ljepljiva traka ili komad papira namijenjen je zaštiti kamere spojene na kompjuter od znatiželjnih očiju. Uostalom, nikad se ne zna. Hoće li zabrinuti korisnici u budućnosti morati kupiti i tihu tastaturu? Novi softver vještačke inteligencije (AI) može koristiti zvukove vaših udaraca po tastaturi da shvati šta kucate.

U novoj studiji, nekoliko istraživača sa britanskih univerziteta u oblasti kompjuterskih nauka testiralo je da li vještačka inteligencija može da tumači akustične signale od pritisaka na dugmad tastature. Otkrili su da AI ima 95 posto uspjeha. Testirani su pritisci na MacBook Pro tastaturu koji su snimljeni pametnim telefonom iz neposredne blizine.

Budućnost “nosi” opasnost

Proces stvarne hakerske situacije sličan je istraživačkom testu – cyber napad se izvodi pomoću drugog uređaja, koji može biti pametni telefon na stolu, povezane slušalice ili mikrofon. Ovo bilježi ono što je otkucano tokom sesije, a zatim to “hrani” AI koji kontinuirano uči. Softver tada može koristiti različite zvukove koji se proizvode ovisno o ključu i brzini kucanja u pisanom tekstu.

Ako većinu svog vremena na računaru provodite surfajući internetom i gledajući YouTube, rizik od dijeljenja osjetljivih informacija je vjerovatno nizak. Ali relativno često se dešava da se u e-mailovima i društvenim mrežama ukucaju privatne poruke, brojevi kreditnih kartica, a posebno šifre. Upravo ovo omogućava AI softveru da ih ukrade.

Autori studije također naglašavaju da će cyber napadi ovog tipa vjerovatno postati vjerovatniji u budućnosti. Mikrofoni i AI modeli su danas češći nego ikada prije, posebno u okruženju laptopa. Oni su mobilni i koriste ih ljudi na raznim javnim mjestima, bilo u kafićima, na poslu, u biblioteci, u vozu ili u školskim kampusima.

Vezane vijesti

Loše vijesti: “Plavi ekran smrti” se vratio na novom Windowsu

Microsoftov operativni sistem (OS) “Windows” posljednjih je godina postao toliko stabilan da je njegov “pad” sa “plavim ekranom…

Influenseri će morati biti “kvalifikovani” da govore o medicini, obrazovanju ili finansijama

Novom zakonskom uredbom, influenseri će morati da steknu “kvalifikacije” ako žele da javno govore o temama kao što…

Elon Musk pokreće novi napad na Microsoft

​Twitter je poslao pismo Microsoftu u kojem ga, kompanija predvođena Elonom Muskom, optužuje da podatke društvene mreže koristi…
Total
0
Share