Kina predstavila vojnog robota: Nosi 160 kg i hoda duplo brže od čovjeka

Kineski vojni robot @Twitter

Kina očito velikim koracima juri naprijed u globalnoj utrci robotike i vojne tehnologije. U tu svrhu, ova je država nedavno predstavila svog vojnog robota.

Prema informacijama objavljenim u kineskim medijima, vojna industrija ove države je napravila “najvećeg četveronožnog bioničkog robota na svijetu“, gigantskog “mehaničkog konja” koji može nositi preko 160 kilograma opreme i hodati brzinom do 10 kilometara na sat.

Kada bude raspoređen, pridružit će se vojnim misijama isporuke logistike i izviđanja u složenim okruženjima, uključujući udaljene pogranične regije i vrlo rizične borbene zone, navodi se u izvještaju.

Može trčati i skakati

Anonimni kineski stručnjak izjavio je da bi vojni robot mogao biti opremljen oružjem, te u suštini korišten i za kopneno ratovanje.

Zahvaljujući 12 setova zglobnih modula, robot se može kretati naprijed i nazad, okretati, hodati dijagonalno, sprintati, trčati i skakati na stabilan način.

Novi način ratovanja

Najnoviji kineski arsenal “četveronožnih robota” dokazuje napredna tehnološka dostignuća zemlje kada je u pitanju bojno polje, industrija koja se brzo razvija i koja bi mogla zauvijek promijeniti savremeni način ratovanja.

Video: Twitter

Vezane vijesti

Musk uvodi nove promjene na Twitteru, mnogima se neće svidjeti

Elon Musk ponovo mijenja politiku Twittera. Izvršni direktor ove društvene mreže najavio je da će se uskoro u…

Kina razvija svemirsko oružje za otmicu neprijateljskih satelita

Tajni dokumenti CIA-e sugerišu da Kina gradi cyber oružje budućnosti koje će ovoj državi omogućiti da “hakuje” i…

Zašto telefon treba postaviti tako da ekran bude okrenut nadole?

Teško je zamisliti savremeni svijet bez telefona, međutim, o ovom nezamjenjivom sredstvu komunikacije treba se pravilno brinuti. Mnogi…
Total
0
Share