Kina razvija svemirsko oružje za otmicu neprijateljskih satelita

Satelit u orbiti oko planete Zemlje @unsplash.com

Tajni dokumenti CIA-e sugerišu da Kina gradi cyber oružje budućnosti koje će ovoj državi omogućiti da “hakuje” i onesposobi neprijateljske satelite, pretvarajući ih u beskorisno smeće, time stičući ogromnu prednost u ratovanju.

Čini se da tu nije kraj informacijama otkrivenim u nedavnom zloglasnom curenju iz Pentagona. Prvo smo saznali da je špijunski balon oboren u februaru bio mnogo opasniji nego što smo mislili, a sada jedan od dokumenata, označen kao da dolazi iz CIA-e, sugeriše da je Kina već rasporedila 347 satelita u orbiti, a njihova svrha je praćenje, ciljanje i napad na američke snage.

Oružje budućnosti

I što je još više zabrinjavajuće, Kinezi neprestano razvijaju svoje cyber sposobnosti i rade na oružju budućnosti koje će moći “preuzeti kontrolu nad satelitom, čineći ga neefikasnim za podršku komunikacijama, oružju ili obavještajnim, nadzornim i izviđačkim sistemima”.

Američka vojska ocijenila je plan da se “koriste ili zarobe” neprijateljski sateliti kao suštinski dio kineskog cilja kontrole informacija, koje Peking smatra ključnim “borbenim prostorom”.

Kako to Kinezi rade?

Sistem pokušava da oponaša signale koje neprijateljski sateliti primaju od svojih operatera, obmanjujući ih i dovodeći ih do kvara u ključnim trenucima rada. Prema “Financial Timesu“, koji je prvi pisao o ovom kineskom oružju, to znači eliminaciju sposobnosti satelita da reaguju, prenose naredbe sistemima oružja ili šalju presretnute elektronske podatke.

Međutim, vrijedno je zapamtiti da iako dokumenti koji su procurili to ne spominju, sa sigurnošću se može pretpostaviti da Sjedinjene Američke Države imaju ili rade na sličnom rješenju.

Vezane vijesti

Važna karakteristika dodana u Facebook “Messenger”

Facebook aplikacija za razmjenu poruka, “Messenger”, proširena je sa novom funkcionalnošću koja ukazuje na mogućnost zloupotrebe korisničkih podataka,…

iPhone 14 “proradio” nakon što je 33 dana ležao na dnu okeana

Amerikanac Zach Siggelkow bio je na odmoru na Havajima kada je izgubio svoj mobilni telefon dok je veslao…

Elon Musk ide korak dalje: Twitter uskoro počinje naplaćivati statističke podatke

Popularna društvena mreža Twitter od 9. februara više neće pružati besplatan pristup svom API-ju, te će umjesto toga…
Total
0
Share