Kina razvila “robota tužioca” sposobnog da identifikuje kritičare režima

Umjetna inteligencija @pixabay.com

Tužilaštvo u kineskom Šangaju razvilo je robotskog tužioca sposobnog da podnese optužbe za uobičajene zločine sa tačnošću od preko 97%, navode istraživači koji su ga dizajnirali i testirali.

Sistem već sada izaziva strah da bi ga komunističke vlasti mogle koristiti kao oružje, ali i zabrinutost zbog odgovornosti za greške vještačke inteligencije (AI).

Robot tužilac” može čak podnositi optužnice o protivljenju režimu Komunističke partije (zvanično definisane kao “narušavanje javnog reda i mira”) i predlagati kazne za prekršaje kao što su bankovna prevara, opasna vožnja, kockarski prekršaji, krađa, tjelesna povreda i ometanje službenih dužnosti.

Razvijen i testiran od strane šangajskog tužilaštva, jednog od najaktivnijih u Kini, “robot tužilac” može formulisati optužbu na osnovu usmenog opisa slučaja.

Više vremena za složenije slučajeve

Alat je predstavljen u studiji objavljenoj u magazinu “Management Review” koju je koordinisao profesor Shi Yong, koji je kazao da “ovaj sistem može, u određenoj mjeri, zamijeniti tužioce u procesu donošenja odluka“, dodajući da će sistem s druge strane tužiocima dati više vremena za rješavanje složenijih slučajeva.

Sistem je “zasnovan” na osnovu 17.000 stvarnih suđenja vođenih između 2015. i 2020. godine i ima kapacitet da identifikuje, pa čak i predloži kazne za osam najčešćih zločina u Šangaju.

Ovo posebno uključuje “provociranje nemira“, pravni termin koji označava aktivnosti za koje se smatra da su usmjerene protiv komunističkog režima.

Ko će odgovarati za greške?

Sistem se može pokrenuti na običnom desktop računaru i može izdavati optužnice na osnovu 1.000 “karakteristika” preuzetih iz usmenog opisa slučaja.

Jedan od kineskih tužilaca ipak je izrazio zabrinutost zbog nove tehnologije, smatrajući da “preciznost od 97% može biti tehnološki visoka, ali uvijek će postojati rizik od greške, čiju odgovornost neko morao preuzeti – tužilac, mašina ili kreator algoritma“.

Vezane vijesti

Kako produžiti vijek trajanja baterije na mobilnom telefonu

Ne obraćaju pažnju svi vlasnici pametnih telefona na ispravnu upotrebu svog uređaja, što im uzrokuje niz problema. Najproblematičniji dio…

“Microsoft” će pomoći Ukrajini da pošalje Putina u Hag

U pozadini sveobuhvatne ruske invazije, američki tehnološki gigant “Microsoft” omogućiti će Ukrajini besplatan pristup svojoj “Azure” platformi u…

Šta učiniti ako vam telefon upadne u vodu i kako ga sačuvati

Pametni telefon je postao toliko sastavni dio svakodnevnog života da nas prati svuda. Zbog toga je povećana i mogućnost…
Total
23
Share