Mitovi o punjenju mobilnog telefona koji i dalje obmanjuju ljude

Korištenje mobilnog telefona @unsplash.com

Još uvijek mnogi vjeruju da u prvim danima nakon kupovine novog pametnog telefona morate potpuno isprazniti bateriju do 0% i napuniti je do 100%, te takav “proces” ponoviti nekoliko puta.

U stvari, mnogo toga se promijenilo od zlatnog doba “flipfona, a tehnologija više nije ono što je nekada bila. Stoga je važno razumjeti da li i danas zaista postoji potreba za “mučenjem” baterije.

Prema navodima pojedinih stručnjaka iz ove oblasti, ovo je tipična greška današnjice, dakle u slučaju modernih litijum-polimerskih baterija ugrađenih u savremene mobilne uređaje.

Potvrđeno nizom eksperimenata

Također, baterija neće imati nikakvih problema niti kada je napunjena “prekomjerno”, odnosno kada je mobilni telefon i dalje priključen na punjač koji nije isključen iz struje.

Još jedna zabluda, prema mišljenju stručnjaka, jeste navodna šteta zbog brzog punjenja pametnog telefona. Naime, prilikom brzog punjenja mobilnog telefona uređaj se ne prazni brže od očekivanog, što je dokazano na osnovu niza eksperimenata u laboratoriji Univerziteta Stanford.

Vezane vijesti

YouTube konačno razmatra radikalan potez

Posljednjih godina YouTube je napravio nekoliko promjena u nastojanju da smanji širenje lažnih vijesti i dezinformacija na svojoj…

Novi “Bayraktar” dron pogodio metu na udaljenosti od 140 km

U Turskoj je vojna bespilotna letjelica “Bayraktar Akinci” po prvi put lansirala supersoničnu raketu “IHA-230”, objavio je turski…

Revolucionarni izum: Uskoro ćemo disati pod vodom baš poput riba

Iako je prvobitna vijest na ovu temu obljavljena još prije par godina, zanimljiva je činjenica da je jako…
Total
0
Share