Muslimani Mjanmara tužili Facebook, traže 200 milijardi dolara odštete

Rohingya muslimani Mjanmara @YouTube

Predstavnici muslimanskog naroda Rohingya iz Mjanmara na sudu su od Facebooka zatražili odštetu za gotovo 200 milijardi dolara zbog poticanja na nasilje i mržnju, odnosno genocida u Mjanmaru.

Skoro 200 milijardi dolara vrijedna tužba podnesena je na američkom Okružnom sudu u San Francisku, prenosi “Guardian“. U tužbi se navodi da je Facebook “bio spreman trgovati životima naroda Rohingya kako bi proširio svoj pristup tržištu maloj zemlji u jugoistočnoj Aziji”.

Prema navodima iz tužbe, Facebookovi algoritmi su promovisali objave mržnje protiv Rohingya i nisu skrivali poruke i grupe koje podstiču nasilje. Konkretno, 2016. godine u ovoj državi su kružile lažne vijesti da su muslimani u Mjanmaru naoružani, okupljeni u gomili i spremali se da ubiju. Ovakvi postovi su navodno pojačali negativne stavove prema muslimanskoj manjini, objavio je “Guardian“.

Priznanje iz 2018. godine

Meta“, koja je vlasnik Facebooka, još uvijek nije komentarisala tužbu, iako je Facebook je 2018. godine priznao da nije učinio dovoljno da spriječi poticanje na nasilje i mržnju protiv Rohingya muslimana.

Tokom 2018. godine stručnjaci iz UN-a su, u izvještaju svoje misije u Mjanmaru, došli do zaključka da su naoružane vlasti ove države počinile masakr nad muslimanskim narodom Rohingya, i da je to bio genocid.

Vezane vijesti

Naučnik objasnio zašto je nemoguće čipirati ljude “Covid-19” vakcinom

Čipovanje stanovništva vakcinama protiv koronavirusa tehnički je nemoguće, izjavio je ruski naučnik Grigorij Kirilov, koji je učestvovao u…

Rusija zabranjuje Instagram i WhatsApp, “Meta” proglašena “ekstremističkom organizacijom”

Rusija je počela zabranjivati ​​Instagram i WhatsApp, prenosi “Guardian” citirajući novinarku Polinu Ivanovu, dopisnicu “Financial Timesa” iz Rusije…

Mona Liza “dobila noge”

Korisnici neuronske mreže “DALL-E 2”, koja kreira slike prema tekstualnom opisu, objavili su nove slike klasičnih majstora umjetnosti…
Total
1
Share