Muslimani Mjanmara tužili Facebook, traže 200 milijardi dolara odštete

Rohingya muslimani Mjanmara @YouTube

Predstavnici muslimanskog naroda Rohingya iz Mjanmara na sudu su od Facebooka zatražili odštetu za gotovo 200 milijardi dolara zbog poticanja na nasilje i mržnju, odnosno genocida u Mjanmaru.

Skoro 200 milijardi dolara vrijedna tužba podnesena je na američkom Okružnom sudu u San Francisku, prenosi “Guardian“. U tužbi se navodi da je Facebook “bio spreman trgovati životima naroda Rohingya kako bi proširio svoj pristup tržištu maloj zemlji u jugoistočnoj Aziji”.

Prema navodima iz tužbe, Facebookovi algoritmi su promovisali objave mržnje protiv Rohingya i nisu skrivali poruke i grupe koje podstiču nasilje. Konkretno, 2016. godine u ovoj državi su kružile lažne vijesti da su muslimani u Mjanmaru naoružani, okupljeni u gomili i spremali se da ubiju. Ovakvi postovi su navodno pojačali negativne stavove prema muslimanskoj manjini, objavio je “Guardian“.

Priznanje iz 2018. godine

Meta“, koja je vlasnik Facebooka, još uvijek nije komentarisala tužbu, iako je Facebook je 2018. godine priznao da nije učinio dovoljno da spriječi poticanje na nasilje i mržnju protiv Rohingya muslimana.

Tokom 2018. godine stručnjaci iz UN-a su, u izvještaju svoje misije u Mjanmaru, došli do zaključka da su naoružane vlasti ove države počinile masakr nad muslimanskim narodom Rohingya, i da je to bio genocid.

Vezane vijesti

Najpopularniji YouTube video ima preko 10 milijardi pregleda

Video “Baby Shark Dance” postao je prvi video na svijetu koji je dostigao više od 10 milijardi pregleda…

Proglašen najnesigurniji internet preglednik

Internet preglednici postali su sastavnio dio naših života i bez njih bi “surfanje” internetom bilo skoro pa nemoguće.…

Rusija zvanično blokirala Facebook

Ruski internet regulator “Roskomnadzor” naredio je u petak da se Facebook blokira u ovoj zemlji, optužujući tu društvenu…
Total
1
Share