Nevolje na Marsu: Kamen se zaglavio u točku rovera “Perseverance”

Kamen u točku rovera “Perseverance” @NASA

Mali kamen zaglavio se u točku rovera “Perseverance” na Marsu, što se jasno može vidjeti na fotografijama na “NASA” internet stranici.

Na slici koju je snimila jedna od roverovih kamera “za izbjegavanje prijetnji” (“Hazcam“), može se vidjeti kamen kako leži na unutrašnjoj strani naplatka. Navodno je tamo stigao dok se kretao po dnu kratera “Jezero”, gdje se trenutno nalazi.

Vožnja niz padinu

Originalna fotografija je snimljena 25. februara 2022. Pet dana kasnije, 2. marta, nova fotografija prikazuje kamen kako leži na istom mjestu. Kako je stijena tamo dospjela, još uvijek je nejasno, jer se rover kreće relativno sporo (manje od jednog kilometra na sat), a velike čestice tla ne bi trebalo da izlete ispod njegovih točkova.

Tim rovera tvrdi da kamen ne predstavlja prijetnju misiji i ni na koji način ne utiče na njen tok. Kako je za “Gizmodo” objasnio zaposlenik “NASA” Laboratorije za mlazni pogon, “ovo se desilo vjerovatno tokom roverove vožnje niz padinu kratera“.

Vezane vijesti

Kina predstavila vojnog robota: Nosi 160 kg i hoda duplo brže od čovjeka

Kina očito velikim koracima juri naprijed u globalnoj utrci robotike i vojne tehnologije. U tu svrhu, ova je…

Mogu li vam hakeri ukrasti otisak prsta!?

Provjera identiteta skeniranjem prsta ili lica postala je uobičajena za mnoge korisnike. Većina već koristi biometrijsku autentifikaciju za…

Loše vijesti: “Plavi ekran smrti” se vratio na novom Windowsu

Microsoftov operativni sistem (OS) “Windows” posljednjih je godina postao toliko stabilan da je njegov “pad” sa “plavim ekranom…
Total
0
Share