Nova ideja: Fleksibilni ekran “omotan” oko mobitela

Ekran “omotan” oko mobitela @Twitter

Iako ova kompanije nije prva u svijetu pametnih telefona patentirala mobilni uređaj koji bi bio “omotan” displejem, ipak je takvo što odlučila prva patentirati.

“Motorola Mobility” prijavila je svoj patent “Kancelariji za patente i žigove” sSAD-a (USPTO) još u junu 2020. godine, a ideja o tome kako pokriti cijelo kućište fleksibilnim ekranom (displejem) predstavljena je 23. decembra 2021. godine.

Prije Motorole, slična rješenja imali su Samsung, Huawei, Honor i Oppo, ali su iz ove kompanije otišli “korak dalje” dostavivši istu dokumentaciju Njemačkoj (Kancelarije za patente i žigove), te “WIPO”-u (Svjetski zavod za intelektualno vlasništvo).

Visoka cijena

Holandska kompanija “LetsGoDigital“, iako je kritikovala patent, napravila je spektakularne “rendere” na osnovu opisa i ilustracija. Tako smo dobili mobilni telefon sa fleksibilnom površinom ekrana koja pokriva prednju, obje strane i cijelu pozadinu uređaja. Pošto bočne stranice imaju ekran osjetljiv na dodir, nedostaju standardna fizička dugmad. Kao rezultat toga, okvir kućišta je vidljiv samo na vrhu i dnu uređaja.

Iako je ovakav mobilni telefon nesumnjivo estetski privlačan, ima i značajne nedostatke, poput onih da ekran uređaja sada vrlo lako može napuknuti pri padu na tvrde površine, ali bi i cijena ovakvog uređaja mogla biti mnogo veća od cijene tradicionalnih telefona.

Vezane vijesti

Uskoro nam dolazi i “Windows 12”

Njemački tehnološki mediji objavili su danas informaciju da bi Microsoft uskoro mogao početi razvijati operativni sistem (OS) “Windows…

SAD šalje Ukrajini “rakete kamikaze”, brže i bolje od “Bayraktara”

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena razmatra slanje Ukrajini najmodernijih vođenih projektila “Switchblades”, koji su u stanju uništiti neprijateljske…

Meteor razbio jedno od ogledala svemirskog teleskopa “James Webb”

Mikrometeorit je udario u jedno od glavnih ogledala svemirskog teleskopa “James Webb”, čija je veličina premašila parametre koje…
Total
25
Share