Nova ideja: Fleksibilni ekran “omotan” oko mobitela

Ekran “omotan” oko mobitela @Twitter

Iako ova kompanije nije prva u svijetu pametnih telefona patentirala mobilni uređaj koji bi bio “omotan” displejem, ipak je takvo što odlučila prva patentirati.

“Motorola Mobility” prijavila je svoj patent “Kancelariji za patente i žigove” sSAD-a (USPTO) još u junu 2020. godine, a ideja o tome kako pokriti cijelo kućište fleksibilnim ekranom (displejem) predstavljena je 23. decembra 2021. godine.

Prije Motorole, slična rješenja imali su Samsung, Huawei, Honor i Oppo, ali su iz ove kompanije otišli “korak dalje” dostavivši istu dokumentaciju Njemačkoj (Kancelarije za patente i žigove), te “WIPO”-u (Svjetski zavod za intelektualno vlasništvo).

Visoka cijena

Holandska kompanija “LetsGoDigital“, iako je kritikovala patent, napravila je spektakularne “rendere” na osnovu opisa i ilustracija. Tako smo dobili mobilni telefon sa fleksibilnom površinom ekrana koja pokriva prednju, obje strane i cijelu pozadinu uređaja. Pošto bočne stranice imaju ekran osjetljiv na dodir, nedostaju standardna fizička dugmad. Kao rezultat toga, okvir kućišta je vidljiv samo na vrhu i dnu uređaja.

Iako je ovakav mobilni telefon nesumnjivo estetski privlačan, ima i značajne nedostatke, poput onih da ekran uređaja sada vrlo lako može napuknuti pri padu na tvrde površine, ali bi i cijena ovakvog uređaja mogla biti mnogo veća od cijene tradicionalnih telefona.

Vezane vijesti

Milijarde ljudi će preći sa Androida na Apple već 2022. godine

Analitičari, a posebno oni koji se bave tehnologijom, često daju hrabra predviđanja, te su ovaj put otišli ne…

“Samsung” napuštajući tržište Rusije gubi 4 posto vlastitih prihoda

Južnokorejska kompanija “Samsung” saopštila je da zbog rata Rusije protiv Ukrajine napušta rusko tržište. Obustavljen je izvoz svih…

Rusija zabranjuje Instagram i WhatsApp, “Meta” proglašena “ekstremističkom organizacijom”

Rusija je počela zabranjivati ​​Instagram i WhatsApp, prenosi “Guardian” citirajući novinarku Polinu Ivanovu, dopisnicu “Financial Timesa” iz Rusije…
Total
25
Share