Novi zakon u Njemačkoj: Ako imate sporiji internet od ugovorenog, plaćate manje!

Mjerenje brzine interneta @unsplash.com

Rešenje hroničnog problema potrošača u Njemačkoj moglo bi da bude definisano dopunom zakona o telekomunikacijama, koji jača prava potrošača u odnosu na telekomunikacione kompanije, navodi “Deutsche Welle”.

Prema podacima njemačke “Federalne telekomunikacione agencije”, potrošači se često žale na usluge i “spor” internet, uprkos obećanjima telekomunikacionih kompanija da će riješiti navedene probleme.

Zakon koji su svi čekali

U ugovorima je navedena maksimalna i minimalna brzina interneta. Da bi potrošač imao pravo da plati manje, mora izvršiti određeni broj mjerenja uz aplikaciju “Federalne telekomunikacione agencije” koja će istu instalisati na računar. Također je potrebno izvršiŧi mjerenja preko LAN kabla, a ne preko WiFi bežične mreže.

Prema “Deutsche Welleu”, njemačka udruženja za zaštitu potrošača kažu da su uzbuđena zbog prava na mjesečno smanjenje računa.

“Ovo je jedno od najvažnijih dostignuća u zaštiti potrošača”, kaže Susanne Blom, službenica za digitalne poslove u “Saveznom udruženju za zaštitu potrošača”, jer po svojoj procjeni tjera internet provajdere da daju tačnije podatke o brzinama interneta koje nude i spriječava obećanja potrošačkoj javnosti nerealnim i nedostižnim brzinama interneta.

Pola ugovorene “brzine”, pola računa!

Dopuna zakona predviđa “pravo na smanjenje mjesečne cijene kada postoje kontinuirana ili redovna odstupanja od maksimalne brzine predviđene ugovorom“. U ovom slučaju cijena je ograničena na isti postotak kao i smanjenje brzine. Jednosŧavno rečeno: ako je brzina opala na 50% maksimalne brzine, onda plaćate pola mjesečnog računa.

Zakon je specifičan za uslove plaćanja umanjene mjesečne naknade. Potrošač mora izvršiti najmanje 10 mjerenja u dva dana. Ako u oba dana brzina barem jednom ne dostigne 90% maksimalne brzine predviđene ugovorom, onda ima pravo platiŧi manje.

Vezane vijesti

Sateliti Elona Muska će dovesti vanzemaljce na Zemlju

Mike Garrett, profesor na Univerzitetu u Manchesteru, priznao je da bi svemirski internet Elona Muska, “Starlink”, mogao pomoći…

Ruski blogeri traže milijardu dolara odštete zbog blokiranja Instagrama

Vijeće blogera Ruske Federacije traži od “Mete” odštetu u iznosu od milijardu dolara u korist korisnika Instagrama koji…

Umro je “otac” Nintenda

Masayuki Uemura, tvorac legendarnih “Nintendo” igraćih konzola NES i SNES, preminuo je u 78. godini života. Jedne od…
Total
0
Share