Revolucionarni izum: Uskoro ćemo disati pod vodom baš poput riba

Disanje s umjetnim škrgama @YouTube

Iako je prvobitna vijest na ovu temu obljavljena još prije par godina, zanimljiva je činjenica da je jako maleni broj medija objavio informaciju o revolucionarnom izumu koji bi ljudski boravak pod vodom, osnosno ronjenje, mogao “osloboditi” boce s kisikom.

Pomalo nevjerovatno zvuči izum južnokorejskog inovatora Jeabyuna Yeona koji je osmislio izuzetno zanimljiv uređaj koji će nam, baš poput riba, omogućiŧi da pod vodom boravimo praktično neograničeno dugo vremena.

Umjetne škrge

Da li će boce s kisikom i dalje biti dio obavezne opreme svih ronilaca današnjice, koji vole boraviti u vodenim dubinama, ostaje nam da vidimo, a pogotovo ako Yeonov izum “Triton” uđe u konačnu upoŧrebu.

Naime, rad ovog uređaja jako zanimljivog naziva zasniva se na respiraratornoj funkciji disanja koja funkcioniše na principu usisavanja vode u umjetne škrge, koje zatim filtriraju kisik, ali ne i molekule vode.

Revolucija ili prevara!?

Kao i sve moderne uređaje današnjice, i ovaj sistem pokreće baterija najnovije tehnologije, s jako brzim načinom punjenja, što na kraju i predsŧavlja jedini limitirajući faktor dužine boravka pod vodom.

Sam koncept s jedne strane je još uvijek u fazi razvoja i testiranja, i nepoznato je da li će i kada ući i u široku upotrebu, dok su se s druge sŧrane već pojavile i prve sumnje u njegovu funcionalnost.

Vezane vijesti

Google najavio mnoštvo korisnih funkcija na novom Androidu

Zvanični “Google blog” najavio je nove Android funkcije, uključujući i (konačna) poboljšanja poput “Nearby Share”, što je zapravo…

“Upornost ili ludilo”: Dobio posao u Googleu nakon 39 pokušaja

Jednog je Amerikanca kompanija “Google” zaposlila nakon 39 pokušaja da postane radnik najvećeg tehnološkog giganta na svijetu, piše…

Apple odgađa izlazak novog iPhonea

Apple će predstaviti novi iPhone SE + 5G krajem aprila ili početkom maja, navodi portal “Apple Insider”, pozivajući…
Total
0
Share