Revolucionarni izum: Uskoro ćemo disati pod vodom baš poput riba

Disanje s umjetnim škrgama @YouTube

Iako je prvobitna vijest na ovu temu obljavljena još prije par godina, zanimljiva je činjenica da je jako maleni broj medija objavio informaciju o revolucionarnom izumu koji bi ljudski boravak pod vodom, osnosno ronjenje, mogao “osloboditi” boce s kisikom.

Pomalo nevjerovatno zvuči izum južnokorejskog inovatora Jeabyuna Yeona koji je osmislio izuzetno zanimljiv uređaj koji će nam, baš poput riba, omogućiŧi da pod vodom boravimo praktično neograničeno dugo vremena.

Umjetne škrge

Da li će boce s kisikom i dalje biti dio obavezne opreme svih ronilaca današnjice, koji vole boraviti u vodenim dubinama, ostaje nam da vidimo, a pogotovo ako Yeonov izum “Triton” uđe u konačnu upoŧrebu.

Naime, rad ovog uređaja jako zanimljivog naziva zasniva se na respiraratornoj funkciji disanja koja funkcioniše na principu usisavanja vode u umjetne škrge, koje zatim filtriraju kisik, ali ne i molekule vode.

Revolucija ili prevara!?

Kao i sve moderne uređaje današnjice, i ovaj sistem pokreće baterija najnovije tehnologije, s jako brzim načinom punjenja, što na kraju i predsŧavlja jedini limitirajući faktor dužine boravka pod vodom.

Sam koncept s jedne strane je još uvijek u fazi razvoja i testiranja, i nepoznato je da li će i kada ući i u široku upotrebu, dok su se s druge sŧrane već pojavile i prve sumnje u njegovu funcionalnost.

Vezane vijesti

Konačno: Twitter će svima dodati opciju za uređivanje postova

U narednim mjesecima Twitter će aktivirati opciju koju su mnogi korisnici tražili godinama – dugme za uređivanje tvita…

“Windows 11” korisnici prijavljuju kvarove računara nakon ažuriranja

Korisnici operativnog sistema “Windows 11” masovno su se žalili na kvarove na računarima nakon instalisanja najnovijeg ažuriranja označenog…

Samsung lansira pametni prsten

Na društvenim mrežama pojavila se informacija da je Samsung podnio dvije nove patentne prijave kod Korejskog ureda za…
Total
0
Share