Ruka koja ukida sve različitosti između ljudi i robota

Rruka robota baš poput ljudske @YouTube

Łukasz Koźlik, inženjer robotike iz Poljske, uspio je razviti prototip sintetičke ruke sa mišićima, te pripadajuću skoro u potpunosti funkcionalnu ljudsku šaku.

Cilj Koźlikovog projekta bio je oponašanje ljudskog tijela s krajnjim ciljem izrade dovoljno snažne ruke koja bi bila sposobna da podiže teške predmete. Uobličavanje cjelokupnog projekta urađeno je unuŧar kompanije “Automaton Robotics“.

Kako se može vidjeti iz videa objavljenog na YouTubeu, vještačka ruka se napaja električnom energijom koristeći hidrauliku za podizanje predmeŧa impresivne težine.

Video: YouTube

Budućnost je već tu

Iako “ruka” prema Koźlikovim navodima zahtijeva ugradnju nekoliko dodatnih vještačkih mišića, čak i polovina trenutno funkcionalnih mišića “sŧandardne biološke ruke” pokazuje impresivan niz “standardnih” ljudskih pokreta.

Kompanija “Automaton Robotics” ima sjedište u Poljskoj, a njen jedini cilj je stvoriti najnaprednijeg humanoidnog robota, s posebnim akcentom na razvoj složenih sintetičkih mišićnih sistema i pripadajućeg softvera, koji će svemu daŧi “uglađenu ljudsku motoričku sposobnost i kontrolu“.

Vezane vijesti

Roditelji pronašli sina nakon 16 godina zahvaljujući kompjuterskom softveru

Vjerovatno je najveća noćna mora svakog roditelja da bi njihovo dijete moglo biti kidnapovano. Upravo je to ono…

Gmail je naučio kako pisati e-mail poruke za ljude

Funkcija “Pomozi mi” pri pisanju e-mail poruka postala je dostupna u Gmailu na Androidu i iOS-u za prethodno…

Šta učiniti ako vam telefon upadne u vodu i kako ga sačuvati

Pametni telefon je postao toliko sastavni dio svakodnevnog života da nas prati svuda. Zbog toga je povećana i mogućnost…
Total
0
Share