Ruka koja ukida sve različitosti između ljudi i robota

Rruka robota baš poput ljudske @YouTube

Łukasz Koźlik, inženjer robotike iz Poljske, uspio je razviti prototip sintetičke ruke sa mišićima, te pripadajuću skoro u potpunosti funkcionalnu ljudsku šaku.

Cilj Koźlikovog projekta bio je oponašanje ljudskog tijela s krajnjim ciljem izrade dovoljno snažne ruke koja bi bila sposobna da podiže teške predmete. Uobličavanje cjelokupnog projekta urađeno je unuŧar kompanije “Automaton Robotics“.

Kako se može vidjeti iz videa objavljenog na YouTubeu, vještačka ruka se napaja električnom energijom koristeći hidrauliku za podizanje predmeŧa impresivne težine.

Video: YouTube

Budućnost je već tu

Iako “ruka” prema Koźlikovim navodima zahtijeva ugradnju nekoliko dodatnih vještačkih mišića, čak i polovina trenutno funkcionalnih mišića “sŧandardne biološke ruke” pokazuje impresivan niz “standardnih” ljudskih pokreta.

Kompanija “Automaton Robotics” ima sjedište u Poljskoj, a njen jedini cilj je stvoriti najnaprednijeg humanoidnog robota, s posebnim akcentom na razvoj složenih sintetičkih mišićnih sistema i pripadajućeg softvera, koji će svemu daŧi “uglađenu ljudsku motoričku sposobnost i kontrolu“.

Vezane vijesti

Novi zakon u Njemačkoj: Ako imate sporiji internet od ugovorenog, plaćate manje!

Rešenje hroničnog problema potrošača u Njemačkoj moglo bi da bude definisano dopunom zakona o telekomunikacijama, koji jača prava…

Još jedan poklon Elona Muska stigao je u Ukrajinu

Elon Musk, osnivač “SpaceX”-a i “Tesle”, te odnedavno i vlasnik društvene mreže “Twitter”, donirao je Ukrajini liniju vlastitih…

Uspješno testiranje: Kamion “bez vozača” prešao 130 kilometara javnim putevima

Prvi put u historiji transporta jedan je kamion, bez vozača, obavio kompletno putovanje javnim putevima, zahvaljujući američkoj kompaniji…
Total
0
Share