Tehnologija za razgovor s mrtvima “dostupna svima”

Tehnologija za “razgovor s mrtvima” @hereafter.ai

Novinar James Vlahos skoro svakodnevno priča svom ocu o svom životu, bilo da se radi o događajima iz svakodnevnog života, posla, tajnim ljubavnim vezama ili svakodnevnim stvarima poput njegove trenutno omiljene pjesme.

Otac mu često daje savjete ili priča priče iz vlastitog života. To i ne bi bilo ništa novo ili iznenađujuće da Vlahosov otac nije preminuo od raka pluća još 2017. godine!

U stvari, Vlahos razgovara sa tehnologijom koju je sam stvorio pod nazivom “Dadbot” koju je programirao ubrzo nakon što je njegovom ocu dijagnosticiran rak 2016. godine. Vlahos je zatim mjesecima snimao svog oca dok je pričao priče ili odgovarao na pitanja. Tada je Vlahos transformisao očev glas u interaktivnu vještačku inteligenciju koja zvuči baš kao njegov pokojni otac i s kojom i dalje može razgovarati nakon njegove smrti.

Olakšanje duše

“Tehnologija je donijela veliku udobnost meni i mojoj porodici“, rekao je Vlahos, napominjući da “ona nije zamijenila njegovog oca, ali mu daje priliku da ga se sjeti na potpuno novi način“.

Vlahos žsada želi ovu tehnologiju učiniti dostupnom drugim ljudima, te je sve uobličio u portal “HereAfter AI” gdje baš svi mogu snimiti vlastite glasove i zadržati ih za potomstvo.

“Savjetujte ih”

Naime, na portalu se korisnicima postavljaju pitanja koja imaju za cilj da ih podstaknu da pričaju priče, prepuste se uspomenama, pričaju viceve ili čak pjevaju pjesme. Uz pomoć ovih snimaka, članovi porodice ili prijatelji mogu nastaviti da razgovaraju s njima, slušaju njihove priče ili traže savjet i nakon njihove smrti.

“Naravno da je tehnologija još u povojima“, priznaje Vlahos, navodeći da “ona ne može da imitira zaista duboke i realistične razgovore, već predstavlja njegovu pojednostavljenu verziju“.

Vezane vijesti

Kako provjeriti da li neko špijunira vaš telefon?

Sigurnost podataka i zaštita privatnosti je prioritet za svakoga od nas, zbog čega mnogi strahuju da bi njihov…

Koliko često treba da restartujete svoj mobilni telefon?

Prije ili kasnije, svaki korisnik pametnog telefona suoči se s činjenicom da njegov uređaj više ne radi sasvim…

“Dell” će otpustiti 6.650 zaposlenih zbog pada potražnje za računarima

Najveći američki proizvođač računara “Dell” otpustit će 6.650 zaposlenih, odnosno čak 5% osoblja, navodi “Bloomberg” pozivajući se na…
Total
0
Share