Umro je “otac” Nintenda

Masayuki Uemura @YouTube

Masayuki Uemura, tvorac legendarnih “Nintendo” igraćih konzola NES i SNES, preminuo je u 78. godini života.

Jedne od najomiljenijih konzola japanskog giganta “Nintendo” ostavile su duboki trag u svjetskoj pop kulturi, oblikujući čitavu industriju video igrica.

Čovek koji stoji iza njihovog uspjeha je Masayuki Uemura, koji je počeo raditi za “Nintendo” davne 1972. godine, dizajnirajući prvu kućnu video igricu, takođe poznatu i kao “TV-igra u boji”.

Godine 1981. počeo je razvijati “Nintendo Famicom” (porodični kompjuter), u ostatku svijeta poznat i kao “Nintendo Entertainment System” (NES). Jednako uspješan “Super Famicom”, poznatiji i kao “Super Nintendo Entertainment System” (SNES), također je dizajnirao Uemura.

Svijet više neće biti isti

Famicom – sistem koji će postati NES u zapadnom svijetu – bio je zamisao Uemure, koji se pridružio “Nintendu” nakon što je napustio “Sharp” 1972. godine, u vrijeme kada je oklijevao da istražuje mogućnosti elektronske zabave.

Tokom svog rada u kompaniji “Nintendo“, radio je i kao producent pojedinih igrica, poput “Ice Climber”, “Clu Clu Land” i trilogije sportskih naslova “Soccer”, “Baseball” i “Golf”.

Uemura se povukao iz Nintenda 2004. godine kako bi postao profesor na Univerzitetu Ritsumeikan u Kjotu.

Podaci: Twitter

Vezane vijesti

Kina predstavila vojnog robota: Nosi 160 kg i hoda duplo brže od čovjeka

Kina očito velikim koracima juri naprijed u globalnoj utrci robotike i vojne tehnologije. U tu svrhu, ova je…

Nova ideja: Fleksibilni ekran “omotan” oko mobitela

Iako ova kompanije nije prva u svijetu pametnih telefona patentirala mobilni uređaj koji bi bio “omotan” displejem, ipak…

Proglašen najnesigurniji internet preglednik

Internet preglednici postali su sastavnio dio naših života i bez njih bi “surfanje” internetom bilo skoro pa nemoguće.…
Total
0
Share