Uspješno testiranje: Kamion “bez vozača” prešao 130 kilometara javnim putevima

Kamionski saobraćaj @unsplash.com

Prvi put u historiji transporta jedan je kamion, bez vozača, obavio kompletno putovanje javnim putevima, zahvaljujući američkoj kompaniji “TuSimple”

Upravo jedno ovakvo putovanje dogodilo se u američkoj saveznoj državi Arizona, gdje je putnički kamion prešao oko 130 kilometara u vremenu od 90 minuta. I odlično se snašao – bez problema je mijenjao trake, koristio ispravne signale u pravo vrijeme, te je usporavao u blizini raskrsnica.

Iako u kamionskoj kabini nije bilo ljudi, teretno vozilo su pažljivo pratili drugi automobili, u slučaju potrebe za hitnom intervencijom.

Historijsko putovanje

Putovanje se dogodilo ranije ovog mjeseca, u noćnim satima, započevši na željezničkoj stanici u Tucsonu, Arizona, a završilo se u distributivnom centru u Phoenixu, sve uz odobrenje i nadzor Ministarstva transporta Arizone i lokalne policije.

Kompanija “TuSimple” radila je godinu i po dana na razvoju kamiona bez vozača, za koji kažu da je rješenje za aktuelnu krizu lanca snabdijevanja.

Video: YouTube

Vezane vijesti

Vlasnici iPhonea u strahu od ažuriranja novog softvera

Iako zvuči nevjerovatno, vlasnici iPhonea su u strahu od instalacije ažuriranja (nadogradnje) iOS operativnog sistema na svoje pametne…

Apple odgađa izlazak novog iPhonea

Apple će predstaviti novi iPhone SE + 5G krajem aprila ili početkom maja, navodi portal “Apple Insider”, pozivajući…

Vlasnik “Vibera” donirao Ukrajini milijardu jena

Izvršni direktor i osnivač japanskog giganta za online maloprodaju “Rakuten” i vlasnik “Vibera”, Hiroshi Mikitani, najavio je u…
Total
1
Share