Uspješno testiranje: Kamion “bez vozača” prešao 130 kilometara javnim putevima

Kamionski saobraćaj @unsplash.com

Prvi put u historiji transporta jedan je kamion, bez vozača, obavio kompletno putovanje javnim putevima, zahvaljujući američkoj kompaniji “TuSimple”

Upravo jedno ovakvo putovanje dogodilo se u američkoj saveznoj državi Arizona, gdje je putnički kamion prešao oko 130 kilometara u vremenu od 90 minuta. I odlično se snašao – bez problema je mijenjao trake, koristio ispravne signale u pravo vrijeme, te je usporavao u blizini raskrsnica.

Iako u kamionskoj kabini nije bilo ljudi, teretno vozilo su pažljivo pratili drugi automobili, u slučaju potrebe za hitnom intervencijom.

Historijsko putovanje

Putovanje se dogodilo ranije ovog mjeseca, u noćnim satima, započevši na željezničkoj stanici u Tucsonu, Arizona, a završilo se u distributivnom centru u Phoenixu, sve uz odobrenje i nadzor Ministarstva transporta Arizone i lokalne policije.

Kompanija “TuSimple” radila je godinu i po dana na razvoju kamiona bez vozača, za koji kažu da je rješenje za aktuelnu krizu lanca snabdijevanja.

Video: YouTube

Vezane vijesti

Znate li u kojem gradu u BiH je najbrži internet?

Kada god imamo problema sa internet konekcijom ili jednostavno želimo provjeriti ili uporediti našu internet brzinu, “samo je…

Loše vijesti: “Plavi ekran smrti” se vratio na novom Windowsu

Microsoftov operativni sistem (OS) “Windows” posljednjih je godina postao toliko stabilan da je njegov “pad” sa “plavim ekranom…

Očajni Rusi, koji su protiv rata, pretražuju Google “u potrazi za slobodom”

Zbog rata koji je njihova država nametnula susjednoj Ukrajini, ali i zbog sve većih ekonomskih sankcija Zapada, sve…
Total
1
Share