Više od 1,5 milijardi “Apple” korisnika je u opasnosti

Korištenje mobilnog telefona @unsplash.com

Nekoliko “zlonamjernih servisa” za gledanje filmova pronađeno je u “App Store”-u, čime je oko 1,6 milijardi vlasnika iPad i iPhone uređaja u opasnosti.

Prema navodima “Forbesa“, ove aplikacije su “maskirane” kao uređivači fotografija ili platforme za gledanje filmskih trejlera i samih filmova. Sve su to zapravo aplikacije koje kradu novac od korisnika u tajnosti, navodi se u objavi.

Naime, postupak je sljedeći – korisnik preuzima aplikaciju koja mu je potrebna uz besplatni probni period, najčešće tri dana. Nakon toga se nesrazmjerno veliki iznosi za pretplatu mobilne telefonije automatski zadužuju bez znanja korisnika.

“Zarada” čak i na ukradenom novcu

Istovremeno, Apple “zarađuje” do 15 do 30% prihoda čak i od takvih usluga. Prema navodima “Forbesa“, kompanija ih (bar jedno vrijeme) namjerno ne uklanja iz trgovine aplikacijama zbog zarade.

“Iako Apple ne kontroliše svoj App Store, ove aplikacije su već preuzete više od 2 miliona puta i sada svojim kreatorima donose oko 16 hiljada dolara dnevno, odnosno oko 6 miliona dolara godišnje“, navodi se u objavi.

Vezane vijesti

“Dell” će otpustiti 6.650 zaposlenih zbog pada potražnje za računarima

Najveći američki proizvođač računara “Dell” otpustit će 6.650 zaposlenih, odnosno čak 5% osoblja, navodi “Bloomberg” pozivajući se na…

Roditelji koji objavljuju video snimke svoje djece na internetu mogli bi biti primorani da im plate

Prošle sedmice, američka država Illinois postala je prva koja je donijela zakon koji uspostavlja garancije za maloljetnike koji…

Facebook ponovo mijenja algoritam – svijet dobija još jedan “TikTok”

Facebook ponovo želi izvršiti promjenu algoritama, najveću u posljednje četiri godine, a cilj kompanije će biti “pokušaj kopiranja”…
Total
0
Share