Više od 1,5 milijardi “Apple” korisnika je u opasnosti

Korištenje mobilnog telefona @unsplash.com

Nekoliko “zlonamjernih servisa” za gledanje filmova pronađeno je u “App Store”-u, čime je oko 1,6 milijardi vlasnika iPad i iPhone uređaja u opasnosti.

Prema navodima “Forbesa“, ove aplikacije su “maskirane” kao uređivači fotografija ili platforme za gledanje filmskih trejlera i samih filmova. Sve su to zapravo aplikacije koje kradu novac od korisnika u tajnosti, navodi se u objavi.

Naime, postupak je sljedeći – korisnik preuzima aplikaciju koja mu je potrebna uz besplatni probni period, najčešće tri dana. Nakon toga se nesrazmjerno veliki iznosi za pretplatu mobilne telefonije automatski zadužuju bez znanja korisnika.

“Zarada” čak i na ukradenom novcu

Istovremeno, Apple “zarađuje” do 15 do 30% prihoda čak i od takvih usluga. Prema navodima “Forbesa“, kompanija ih (bar jedno vrijeme) namjerno ne uklanja iz trgovine aplikacijama zbog zarade.

“Iako Apple ne kontroliše svoj App Store, ove aplikacije su već preuzete više od 2 miliona puta i sada svojim kreatorima donose oko 16 hiljada dolara dnevno, odnosno oko 6 miliona dolara godišnje“, navodi se u objavi.

Vezane vijesti

Revolucionarni izum: Uskoro ćemo disati pod vodom baš poput riba

Iako je prvobitna vijest na ovu temu obljavljena još prije par godina, zanimljiva je činjenica da je jako…

Rusi izbacuju “GPS” iz upotrebe u avionima i automobilima

Ruska svemirska agencija “Roskosmos” će poslati tehničke prijedloge Ministarstvu saobraćaja Ruske Federacije i Federalnoj agenciji za vazdušni saobraćaj…

Popularni media player se koristi za širenje opasnog virusa

Hakerska grupa “Cicada”, kojoj se pripisuje kinesko porijeklo, razvila je novu taktiku za napad na svoje mete pomoću…
Total
5
Share