Više od 1,5 milijardi “Apple” korisnika je u opasnosti

Korištenje mobilnog telefona @unsplash.com

Nekoliko “zlonamjernih servisa” za gledanje filmova pronađeno je u “App Store”-u, čime je oko 1,6 milijardi vlasnika iPad i iPhone uređaja u opasnosti.

Prema navodima “Forbesa“, ove aplikacije su “maskirane” kao uređivači fotografija ili platforme za gledanje filmskih trejlera i samih filmova. Sve su to zapravo aplikacije koje kradu novac od korisnika u tajnosti, navodi se u objavi.

Naime, postupak je sljedeći – korisnik preuzima aplikaciju koja mu je potrebna uz besplatni probni period, najčešće tri dana. Nakon toga se nesrazmjerno veliki iznosi za pretplatu mobilne telefonije automatski zadužuju bez znanja korisnika.

“Zarada” čak i na ukradenom novcu

Istovremeno, Apple “zarađuje” do 15 do 30% prihoda čak i od takvih usluga. Prema navodima “Forbesa“, kompanija ih (bar jedno vrijeme) namjerno ne uklanja iz trgovine aplikacijama zbog zarade.

“Iako Apple ne kontroliše svoj App Store, ove aplikacije su već preuzete više od 2 miliona puta i sada svojim kreatorima donose oko 16 hiljada dolara dnevno, odnosno oko 6 miliona dolara godišnje“, navodi se u objavi.

Vezane vijesti

Znate li koliko puta dnevno dodirnete svoj pametni telefon?

Prema studiji istraživačke firme “Dscout”, tipičan korisnik mobilnog telefona dodiruje svoj telefon 2.617 puta dnevno. Međutim, to važi…

Influenseri će morati biti “kvalifikovani” da govore o medicini, obrazovanju ili finansijama

Novom zakonskom uredbom, influenseri će morati da steknu “kvalifikacije” ako žele da javno govore o temama kao što…

Microsoft iznenadio svijet: “Windows 98” dobio novo ažuriranje

Softverski gigant “Microsoft” danas je iznenadio svijet svojom najavom da će ažurirati svoj operativni sistem “Windows 98”, koji…
Total
5
Share