Vlasnici iPhonea u strahu od ažuriranja novog softvera

Apple iOS 15 @Twitter

Iako zvuči nevjerovatno, vlasnici iPhonea su u strahu od instalacije ažuriranja (nadogradnje) iOS operativnog sistema na svoje pametne telefone, navodi se u izvještaju analitičke kompanije “Mixpanel”.

Prema istraživanju stručnjaka, trenutno je iOS 15 instalisan na nešto više od 60% svih iPhone uređaja. Iako je ovo prilično velika cifra, prije tačno godinu dana je prethodna verzija iOS-a radila na skoro 80% svih Apple uređaja.

Izvještaj ove analitičke kompanije također pokazuje da 33% vlasnika iPhonea i dalje koristi stariji iOS operativni sistem na svojim pametnim telefonima, te da još uvijek ne planiraju nadogradnju na noviji.

Razlog nespremnosti za ažuriranje može se naći i u tome da je Apple planirao u verziji iOS 15 “mogućnost skeniranja postojećih slika korisnika iPhonea u potrazi za zabranjenim sadržajem“, na primjer “slikama zlostavljanja djece”.

Ubrzo nakon negodovanja javnosti i optužbi za pokušaj špijuniranja vlasnika, Apple je objavio da ovu funkciju u iOS 15 odgađa na neodređeno vrijeme.

Vezane vijesti

Robot zmija se kreće po bilo kojoj površini

NASA-ini stručnjaci predstavili su projekat “Exobiology Extant Life Surveyor” (EELS) – robota nalik zmiji dizajniran za kretanje u…

“Twitter je deponija smeća i glasnogovornik antiruske propagande”

Twitter je blokirao profil Dmitrija Rogozina, generalnog direktora državne korporacije “Roskosmos”, zbog njegove ranije objave o Ukrajini. Administracija…

Ruska influencerica plače jer će joj ugasiti Instagram

Prema navodima ruskih “Ria Novosti“, rusko glavno tužilaštvo zatražilo je u petak od “Roskomnadzora“, agencije za nadzor komunikacija…
Total
1
Share