Vlasnici iPhonea u strahu od ažuriranja novog softvera

Apple iOS 15 @Twitter

Iako zvuči nevjerovatno, vlasnici iPhonea su u strahu od instalacije ažuriranja (nadogradnje) iOS operativnog sistema na svoje pametne telefone, navodi se u izvještaju analitičke kompanije “Mixpanel”.

Prema istraživanju stručnjaka, trenutno je iOS 15 instalisan na nešto više od 60% svih iPhone uređaja. Iako je ovo prilično velika cifra, prije tačno godinu dana je prethodna verzija iOS-a radila na skoro 80% svih Apple uređaja.

Izvještaj ove analitičke kompanije također pokazuje da 33% vlasnika iPhonea i dalje koristi stariji iOS operativni sistem na svojim pametnim telefonima, te da još uvijek ne planiraju nadogradnju na noviji.

Razlog nespremnosti za ažuriranje može se naći i u tome da je Apple planirao u verziji iOS 15 “mogućnost skeniranja postojećih slika korisnika iPhonea u potrazi za zabranjenim sadržajem“, na primjer “slikama zlostavljanja djece”.

Ubrzo nakon negodovanja javnosti i optužbi za pokušaj špijuniranja vlasnika, Apple je objavio da ovu funkciju u iOS 15 odgađa na neodređeno vrijeme.

Vezane vijesti

Proglašen najnesigurniji internet preglednik

Internet preglednici postali su sastavnio dio naših života i bez njih bi “surfanje” internetom bilo skoro pa nemoguće.…

TikTok razvija “ubicu” za Apple Music i Spotify

ByteDance, matična kompanija “TikToka”, planira da pokrene sopstvenu muzičku uslugu pod nazivom “TikTok Music”, vijest je koja je…

U Rusiji žele zabraniti YouTube na deset godina

Zamjenik Državne dume Aleksej Černjak predložit će rukovodstvu ruskog parlamenta da razmotri pitanje zakonske zabrane pristupa YouTube video…
Total
1
Share