Vlasnici iPhonea u strahu od ažuriranja novog softvera

Apple iOS 15 @Twitter

Iako zvuči nevjerovatno, vlasnici iPhonea su u strahu od instalacije ažuriranja (nadogradnje) iOS operativnog sistema na svoje pametne telefone, navodi se u izvještaju analitičke kompanije “Mixpanel”.

Prema istraživanju stručnjaka, trenutno je iOS 15 instalisan na nešto više od 60% svih iPhone uređaja. Iako je ovo prilično velika cifra, prije tačno godinu dana je prethodna verzija iOS-a radila na skoro 80% svih Apple uređaja.

Izvještaj ove analitičke kompanije također pokazuje da 33% vlasnika iPhonea i dalje koristi stariji iOS operativni sistem na svojim pametnim telefonima, te da još uvijek ne planiraju nadogradnju na noviji.

Razlog nespremnosti za ažuriranje može se naći i u tome da je Apple planirao u verziji iOS 15 “mogućnost skeniranja postojećih slika korisnika iPhonea u potrazi za zabranjenim sadržajem“, na primjer “slikama zlostavljanja djece”.

Ubrzo nakon negodovanja javnosti i optužbi za pokušaj špijuniranja vlasnika, Apple je objavio da ovu funkciju u iOS 15 odgađa na neodređeno vrijeme.

Vezane vijesti

Vlasnik “Vibera” donirao Ukrajini milijardu jena

Izvršni direktor i osnivač japanskog giganta za online maloprodaju “Rakuten” i vlasnik “Vibera”, Hiroshi Mikitani, najavio je u…

Kina kaznila “domaći Uber” sa milijardu dolara

Kineske vlasti, koje su bile izuzetno oštre prema tehnološkim kompanijama u posljednje dvije godine, kaznile su kompaniju “Didi”…

Novi Windows upozorava korisnike da ne instališu “Google Chrome”

Prilikom posjete internet stranici sa koje korisnici žele da preuzmu, i na svoj računar instališu, internet pretraživač “Google…
Total
1
Share