Glumica tuži “Economist” jer je koristio njenu fotografiju za ilustraciju “debelih” žena

Enas Taleb @Twitter

Iračka glumica objavila je da je tužila novine “The Economist” jer je njenu sliku koristio za ilustraciju članka o tome da su arapske žene “deblje” od muškaraca, prenosi “BBC”.

Enas Taleb tvrdi da je slika korištena van konteksta bez njene dozvole i da je povrijeđeno njeno pravo na slobodu i privatnost, dodajući da je njena slika također i “fotošopirana“.

Poznata glumica i voditeljica talk-showa, Enas Taleb, u jednom je intervjuu objavila da je pokrenula sudski spor u Velikoj Britaniji, dok se s druge strane “The Economist” još uvijek nije oglasio.

Siromaštvo i socijalna ograničenja

Članak pod naslovom “Zašto su žene deblje od muškaraca u arapskom svijetu” objavljen je krajem jula koristeći fotografiju Enase Taleb snimljenu prije devet mjeseci na Međunarodnom festivalu “Babylon” u Iraku.

U članku se navodi da su siromaštvo i socijalna ograničenja, zbog kojih žene ostaju u kući, među razlozima zašto Arapkinje imaju prekomjernu težinu više nego muškarci. Drugi razlog bi, prema članku, bio taj što mnogi muškarci smatraju da je “zaobljenost” privlačna.

“Zaobljenost” kao ideal ljepote

Iračani često navode ‘zaobljenu’ glumicu Enas Taleb (na slici) kao svoj ideal ljepote“, navodi se u članku.

Članak “Economista” također se suočio sa kritikama na društvenim mrežama, a neki korisnici su ga optužili da je “rasistički”, “se*sistički” i da “sramoti” arapske žene.

Vezane vijesti

Keanu Reeves zaradu od novog “Matrixa” donira istraživanju leukemije

Keanu Reeves nije samo uspješan glumac već i osjećajan čovjek, koji na sve načine “pokušava podržati svog bližnjeg…

Najbolji evropski film – “Quo vadis Aida?”

Na 34. dodjeli Evropskih filmskih nagrada u Berlinu bosanskohercegovački film “Quo vadis Aida?” osvojio je nagradu za najbolji…

Snimak šokiranog Schwarzeneggera sa turnira u šamaranju – hit na društvenim mrežama

Arnold Schwarzenegger je nesumnjivo jedna od najvećih legendi filma, sporta i šoubiznisa, a u svojoj dugoj i slavnoj…
Total
3
Share