Najbolji evropski film – “Quo vadis Aida?”

Jasna Đuričić @YouTube

Na 34. dodjeli Evropskih filmskih nagrada u Berlinu bosanskohercegovački film “Quo vadis Aida?” osvojio je nagradu za najbolji evropski film u 2021. godini.

Osim ove nagrade, najboljom evropskom rediteljicom proglašena je Jasmila Žbanić, dok je najbolja glumica Jasna Đuričić, čime je “Quo vadis Aida?” s ukupno tri nagrade i definitivno postao najbolje filmsko ostvarenje “starog kontinenta”.

Bitanski “Guardian” navodi da je film “brutalan i šokantan prikaz spisateljice i rediteljice Jasmile Žbanić u kojem postoji prava tragična snaga”.

Nakon nagrade Oscar koju je Danis Tanović dobio za svoj film “Ničija zemlja” 2002. godine, ovo je druga najvrijednija nagrada za jedan bh. film u historiji kinematografije u Bosni i Hercegovini.

Vezane vijesti

Skandal: U kvizu “Milioner” postavljeno pitanje bez tačnog odgovora!

U posljednjoj epizodi popularnog kviza “Milioner” postavljeno je pitanje o fudbalu, odnosno legendi italijanskog fudbala Paolu Rossiju, koji…

Poznati voditelj: “Ovaj Đoković se mora šutnuti iz tenisa”

Poznati američki radio i televizijski voditelj Howard Stern prilično je emotivno prokomentarisao situaciju sa prvim svjetskom teniskim raketom,…

Protesti stanovnika Los Angelesa zbog snimanja filma “Brzi i žestoki”

Jedan kvart u Los Angelesu, koji je poslužio kao mjesto snimanja filmova iz franšize “Brzi i žestoki”, postao…
Total
18
Share