Najbolji evropski film – “Quo vadis Aida?”

Jasna Đuričić @YouTube

Na 34. dodjeli Evropskih filmskih nagrada u Berlinu bosanskohercegovački film “Quo vadis Aida?” osvojio je nagradu za najbolji evropski film u 2021. godini.

Osim ove nagrade, najboljom evropskom rediteljicom proglašena je Jasmila Žbanić, dok je najbolja glumica Jasna Đuričić, čime je “Quo vadis Aida?” s ukupno tri nagrade i definitivno postao najbolje filmsko ostvarenje “starog kontinenta”.

Bitanski “Guardian” navodi da je film “brutalan i šokantan prikaz spisateljice i rediteljice Jasmile Žbanić u kojem postoji prava tragična snaga”.

Nakon nagrade Oscar koju je Danis Tanović dobio za svoj film “Ničija zemlja” 2002. godine, ovo je druga najvrijednija nagrada za jedan bh. film u historiji kinematografije u Bosni i Hercegovini.

Vezane vijesti

Dio Kazahstana obustavio emitovanje ruskih TV kanala

Televizijski i internet provajder iz grada Šahtinska u Kazahstanu, kompanija “Remstroyservis”, najavila je obustavu emitovanja u svojoj mreži…

Salma Hayek i sa 55 godina “blista” u kupaćem kostimu

Poznata glumica je prve dane 2022. godine odlučila dočekati na veoma “vruć” i glamurozan način. Salma Hayek (55)…

Seriju “Lud, zbunjen, normalan” treba prevoditi na hrvatski jezik

Zanimljiva ideja dolazi nam iz susjedne Hrvatske, gdje pojedini jezični stručnjaci tvrde da i televizijske sadržaje sa prostora…
Total
18
Share