Ujedinjeni Arapski Emirati ukidaju cenzuru filmova

Cenzura video sadržaja @Twitter/ilustracija

Region Perzijskog zaljeva postaje sve otvoreniji za kino distributere. Filmovi koji se prikazuju u kino dvoranama u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) više neće biti cenzurisani, saopštile su u nedjelju vlasti te zemlje.

Ovo ukidanje cenzure praćeno je stvaranjem nove kategorije filmova zabranjenih mlađima od 21 godine, koji će se “prikazivati u međunarodnoj verziji”, uz strogu kontrolu poštovanja starosnih granica, saopštio je Ured Regulatornog biroa za medije na svom Twitter profilu.

Cenzura je inače široko rasprostranjena praksa u arapskom svijetu, posebno u vrlo konzervativnoj regiji Perzijskog zaljeva. Filmovi koji uključuju scene za koje se smatra da su štetne za lokalne običaje često se “režu” tokom montaže ili čak zabranjuju upotpunosti.

Poljubac dva muškarca

Najnoviji primjer je “remake” Stevena Spielberga, mjuzikl “West Side Story” koji je zabranjen za emitovanje zbog navodno g prisustva transrodnog lika u jednoj od filmskih scena. Još jedan upečatljiv primjer bio je 2019. godine kada je u posljednjem filmu iz serija “Ratovi zvijezda – The Rise of Skywalker” arapskim cenzorima bila sporna scena poljupca dvojice muškaraca.

Emirati, od kojih 90% stanovništva čine useljenici, preduzeli su posljednjih godina veliki projekat modernizacije propisa, kako bi postali jedna od najotvorenijih država u ovom dijelu svijeta. Kako bi Emirate učinili privlačnijim, vlasti su posebno odobrile kohabitaciju, ublažile restrikcije alkohola i ponudile dugotrajne boravke strancima.

Dani vikenda kao na Zapadu

Ujedinjeni Arapski Emirati uvode radnu sedmicu od četiri i po dana

Inače, prije nekoliko dana u državi je objavljeno da će počevši od 1. januara 2022. godine dani vikenda biti isti kao na Zapadu (subota i nedjelja), za razliku od drugih arpaskih država regiona gdje su dani vikenda i dalje petak (dan velike molitve) i subota.

Vezane vijesti

Pandemija virusa korona ponovo odgodila dodjelu “Oscara”

Dodjela nagrade “Oscar”, u organizaciji “Američke filmske akademije”, ponovo je odgođena zbog sve većeg broja zaraženih novim virusom…

Samuel L. Jackson: “Hamilton je žrtva krađe, stavili su prepreke jedinom crnom vozaču”

U mnoštvu osuda, ali i “napada” na administraciju “Formule 1” zbog njihovih internih odluka koje su uticale na…

Gledaoci o Vučiću: U 18 sati “Lagalica”, pa kasnije “Slagalica”

Koliko neke male stvari, za koje sigurno nikada ne biste rekli da mogu “pokrenuti sistem”, zapravo mogu izazvati…
Total
1
Share