Aktivan najveći podmorski vulkan u Evropi

Vulkan “Marsili” na jugu Italije @Twitter

Megaerupcija podmorskog vulkana Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apa u Pacifiku iznenadila je naučnike. Očito je da “više znamo o tamnoj strani Mjeseca, nego o okeanima na Zemlji”, uzrečica je koju često možemo čuti u naučnim krugovima

U stvari, na Zemlji postoji bezbroj podvodnih vulkana, a većina njih je na velikim dubinama. Najveći još uvijek aktivni vulkan u Evropi nalazi se u Tirenskom moru, između Palerma i Napulja kod južne obale Italije.

Bez aktivnog nadzora

“Iako je još uvijek aktivan, vulkan Marsili nije pod nadzorom“, priznaje Carlo Doglioni, predsjednik Italijanskog instituta za geofiziku i vulkanologiju (INGV) za “Corriere della Sera“.

“Nemamo podvodni sistem za praćenje koji nam omogućava da u potpunosti razumijemo njegovu aktivnost i eksplozivnost koja zavisi od hemije magme“, kazao je Doglioni.

“Potencijalno opasan” vulkan

Vulkan je otkriven 1920-ih i dobio je ime po italijanskom naučniku Luigiju Ferdinandu Marsiliju. Dugačak je 70 i širok 30 kilometara i pokriva površinu od 2.100 kvadratnih kilometara. Vulkan se smatra “potencijalno opasnim“. U slučaju erupcije, talasi cunamija do 20 metara pogodili bi obale okolnih država.

Vulkanolog Salvatore Passaro iz italijanakog Nacionalnog istraživačkog savjeta (CNR) za portal “Startmag” objašnjava da je većina aktivnosti vulkana Marsili završila prije oko 200.000 godina, ali ipak “nije potpuno uspavan”.

“Razloga za zabrinutost ima, ali ne i za pretjeranu brigu. Aktivnost Marsilija ograničena je na male geotermalne i vulkanske emisije.

Vezane vijesti

Izbacila djecu iz auta jer su joj “smetala” u vođenju ljubavi

Društvenim mrežama kruži video koji izaziva potpunu nevjericu kod gledalaca, a na njemu se vide devojčica i njen…

Spavao sa mumijom misleći da je žensko… Prevario se!

U Peruu je policija zaplijenila vijekovima starog, mumificiranog čovjeka od bivšeg dostavljača hrane. Prema navodima vlasti, mumija stara…

Ruski vojnici idu u napad sa lopatama

Ruska komanda i dalje insistira na ofanzivnim akcijama, što dovodi do bliske borbe uz učešće loše opremljene pješadije…
Total
0
Share