Božić se u ovoj državi slavi četiri mjeseca

Božićni praznici @pixabay.com

Poznato je da Božić traje otprilike dvije sedmice, zavisno od toga kako se njegovi ostali “pripadajaći” praznici vremenski poklope.

Međutim postoji jedna država svijeta u kojoj se Božić slavi čak četiri mjeseca! Riječ je o Filipinima gdje se ovaj praznik slavi u svim “bar” mjesecima (op.a. – imena mjeseci u godini koja završavaju na “bar”), kako ga nazivaju na Filipinima, odnosno u mjesecima septembar, oktobar, novembar i decembar.

Najduže na svijetu

Robert Blancaflor, predsjednik kompanije za planiranje događaja sa sjedištem u Manili, navodi da se “Božićna sezona na Filipinima slavi najduže na svijetu”.

“Možete li zamisliti cijelu naciju koja voljno dijeli toplinu i ljubav… tako dugo?”, kazao je Blancaflor.

Komercijalizacija praznika

Naime, Božićna groznica počinje 1. septembra i završava se u prvoj sedmici januara, ali je to ipak tek “nedavni fenomen“, a razlog je dobro poznat.

“S otvaranjem sve većeg broja trgovačkih centara, prvo u Manili, a kasnije i u ostalim provincijama, božićne pjesme su počele da se čuju odmah nakon Dana Svih svetih (novembar), kada se lagano počelo “navoditi ljude da počnu kupovati božićne poklone“.

Upravo zbog “upliva” trgovine u vjeru, nigdje nije Božić toliko komercijalizovan kao u ovoj azijskoj državi. Dok drugi osuđuju ovu praksu, Filipinci su je u velikoj mjeri prihvatili.

“Sada Filipinci prave poklone ili božićne lampione čak od septembra“, kazala je direktorica jednog od većih trgovačkih centara u Manili.

Vezane vijesti

Brazilski političari rješavaju svoje svađe u bokserskom ringu

Dvojica brazilskih političara, iz države Amazonas, smatrali su da je odgovarajući način za rješavanje spora između njih dvojice…

Ptice igraju košarku, “žute” protiv “zelenih”

Koliko zapravo pametne mogu biti ptice, možda najbolje prikazuje video u kome se “bave sportom”. U jednom od…

Ovca osuđena na tri godine zatvora zbog ubistva

Jedan je ovan osuđen na tri godine zatvora zbog ubistva žene u Južnom Sudanu. Kako prenose lokalni mediji,…
Total
25
Share