Božić se u ovoj državi slavi četiri mjeseca

Božićni praznici @pixabay.com

Poznato je da Božić traje otprilike dvije sedmice, zavisno od toga kako se njegovi ostali “pripadajaći” praznici vremenski poklope.

Međutim postoji jedna država svijeta u kojoj se Božić slavi čak četiri mjeseca! Riječ je o Filipinima gdje se ovaj praznik slavi u svim “bar” mjesecima (op.a. – imena mjeseci u godini koja završavaju na “bar”), kako ga nazivaju na Filipinima, odnosno u mjesecima septembar, oktobar, novembar i decembar.

Najduže na svijetu

Robert Blancaflor, predsjednik kompanije za planiranje događaja sa sjedištem u Manili, navodi da se “Božićna sezona na Filipinima slavi najduže na svijetu”.

“Možete li zamisliti cijelu naciju koja voljno dijeli toplinu i ljubav… tako dugo?”, kazao je Blancaflor.

Komercijalizacija praznika

Naime, Božićna groznica počinje 1. septembra i završava se u prvoj sedmici januara, ali je to ipak tek “nedavni fenomen“, a razlog je dobro poznat.

“S otvaranjem sve većeg broja trgovačkih centara, prvo u Manili, a kasnije i u ostalim provincijama, božićne pjesme su počele da se čuju odmah nakon Dana Svih svetih (novembar), kada se lagano počelo “navoditi ljude da počnu kupovati božićne poklone“.

Upravo zbog “upliva” trgovine u vjeru, nigdje nije Božić toliko komercijalizovan kao u ovoj azijskoj državi. Dok drugi osuđuju ovu praksu, Filipinci su je u velikoj mjeri prihvatili.

“Sada Filipinci prave poklone ili božićne lampione čak od septembra“, kazala je direktorica jednog od većih trgovačkih centara u Manili.

Vezane vijesti

Vozač električnog skutera kažnjen sa 80.000 eura zbog vožnje u pijanom stanju

Vožnja električnog skutera u pijanom stanju nije samo opasna, već može biti i mnogo skupa. Takvu jednu kaznu…

Roditelji preuzeli alkoholizirano dvogodišnje dijete iz vrtića

Prema navodima lokalnih medija, 22. marta u 12.13 sati, četiri sata nakon što su ostavili dijete, roditelji su…

Majka će učiniti sve da spasi svoju djecu

Prvi heroji u našim životima i najveći čuvari su naše majke. One nas vode kroz život, inspirišu, njeguju,…
Total
0
Share