Božić se u ovoj državi slavi četiri mjeseca

Božićni praznici @pixabay.com

Poznato je da Božić traje otprilike dvije sedmice, zavisno od toga kako se njegovi ostali “pripadajaći” praznici vremenski poklope.

Međutim postoji jedna država svijeta u kojoj se Božić slavi čak četiri mjeseca! Riječ je o Filipinima gdje se ovaj praznik slavi u svim “bar” mjesecima (op.a. – imena mjeseci u godini koja završavaju na “bar”), kako ga nazivaju na Filipinima, odnosno u mjesecima septembar, oktobar, novembar i decembar.

Najduže na svijetu

Robert Blancaflor, predsjednik kompanije za planiranje događaja sa sjedištem u Manili, navodi da se “Božićna sezona na Filipinima slavi najduže na svijetu”.

“Možete li zamisliti cijelu naciju koja voljno dijeli toplinu i ljubav… tako dugo?”, kazao je Blancaflor.

Komercijalizacija praznika

Naime, Božićna groznica počinje 1. septembra i završava se u prvoj sedmici januara, ali je to ipak tek “nedavni fenomen“, a razlog je dobro poznat.

“S otvaranjem sve većeg broja trgovačkih centara, prvo u Manili, a kasnije i u ostalim provincijama, božićne pjesme su počele da se čuju odmah nakon Dana Svih svetih (novembar), kada se lagano počelo “navoditi ljude da počnu kupovati božićne poklone“.

Upravo zbog “upliva” trgovine u vjeru, nigdje nije Božić toliko komercijalizovan kao u ovoj azijskoj državi. Dok drugi osuđuju ovu praksu, Filipinci su je u velikoj mjeri prihvatili.

“Sada Filipinci prave poklone ili božićne lampione čak od septembra“, kazala je direktorica jednog od većih trgovačkih centara u Manili.

Vezane vijesti

Postoji li direktna veza između video igrica i kockanja?

Naučnici vjeruju da postoji direktna veza između video igrica i kockanja. Ljudi koji igraju video igrice vole i…

Jedinstveni Putinov “portret smrti” od 1.500 fotografija rata u Ukrajini

Bjeloruski fotograf Pavel Kričko uradio je ogroman posao, jer je uspio napraviti “ratni portret” predsjednika Rusije Vladimira Putina.…

Sibirski šamani “oslobađaju” Ukrajince od nacizma

U regiji Kuzbass, u ruskom Sibiru, šamani provode rituale u znak podrške takozvanoj “specijalnoj vojnoj operaciji”, napisao je…
Total
25
Share