Božić se u ovoj državi slavi četiri mjeseca

Božićni praznici @pixabay.com

Poznato je da Božić traje otprilike dvije sedmice, zavisno od toga kako se njegovi ostali “pripadajaći” praznici vremenski poklope.

Međutim postoji jedna država svijeta u kojoj se Božić slavi čak četiri mjeseca! Riječ je o Filipinima gdje se ovaj praznik slavi u svim “bar” mjesecima (op.a. – imena mjeseci u godini koja završavaju na “bar”), kako ga nazivaju na Filipinima, odnosno u mjesecima septembar, oktobar, novembar i decembar.

Najduže na svijetu

Robert Blancaflor, predsjednik kompanije za planiranje događaja sa sjedištem u Manili, navodi da se “Božićna sezona na Filipinima slavi najduže na svijetu”.

“Možete li zamisliti cijelu naciju koja voljno dijeli toplinu i ljubav… tako dugo?”, kazao je Blancaflor.

Komercijalizacija praznika

Naime, Božićna groznica počinje 1. septembra i završava se u prvoj sedmici januara, ali je to ipak tek “nedavni fenomen“, a razlog je dobro poznat.

“S otvaranjem sve većeg broja trgovačkih centara, prvo u Manili, a kasnije i u ostalim provincijama, božićne pjesme su počele da se čuju odmah nakon Dana Svih svetih (novembar), kada se lagano počelo “navoditi ljude da počnu kupovati božićne poklone“.

Upravo zbog “upliva” trgovine u vjeru, nigdje nije Božić toliko komercijalizovan kao u ovoj azijskoj državi. Dok drugi osuđuju ovu praksu, Filipinci su je u velikoj mjeri prihvatili.

“Sada Filipinci prave poklone ili božićne lampione čak od septembra“, kazala je direktorica jednog od većih trgovačkih centara u Manili.

Vezane vijesti

Pušenje cigarete na benzinskoj pumpi ima kobne posljedice

Znakovi “Zabranjeno pušenje” na benzinskim pumpama imaju dobar razlog, što je na bolan način saznao vozač jednog automobila…

Najviši muškarac na svijetu zaprosio je najvišu ženu na svijetu

Najviši muškarac na svijetu, Turčin iz jugoistočne pokrajine Mardin, predložio je najvišoj ženi na svijetu, svojoj sunarotkinji iz…

Potopljena ruska krstarica “Moskva” postala je vlasništvo Ukrajine i muzejski eksponat

Uništena nedavno od strane ukrajinske vojske, raketna krstarica “Moskva”, koja je bila vodeći brod ruske Crnomorske flote, postala…
Total
25
Share