Čuveni američki nosač aviona prodan za jedan cent

Nosač aviona “USS Kitty Hawk” @Twitter

Američki ratni brod “USS Kitty Hawk”, posljednji nosač aviona s konvencionalnim pogonom, krenuo je na svoje posljednje putovanje u subotu, napuštajući pomorsku bazu Kitsap u Bremertonu u Washingtonu, na putovanju do Browsnvillea u Teksasu, gdje će brod biti rashodovan.

Američka mornarica izbacila je iz upotrebe ovaj nosač aviona još 2009. godine nakon 48 godina aktivne službe. Njegova sudbina je ostala neizvjesna više od jedne decenije, prije nego što je u oktobru prošle godine prodat kompaniji “International Shipbreaking Limited” zajedno sa drugim nosačem aviona, “USS John F. Kennedy“.

Oba ratna broda su prodata za jedan cent (stoti dio američkog dolara).

Rastavljen u “staro željezo”

Budući da je “USS Kitty Hawk” previše širok da bi prešao Panamski kanal, jer ima 76 metara široku palubu za polijetanje i više od 300 metara dužine, nosač aviona će do svog konačnog odredišta u Teksasu stići preko Magelanovog prolaza, prirodnog kanala koji čini vezu između Atlantskog i Tihog okeana.

Na svom putovanju oko Južne Amerike preći će skoro 5.000 kilometara, a za to će mu trebati čak 130 dana.

Vezane vijesti

Sumnjiva kokoška “napala” Pentagon

Kada je u pitanju nacionalna sigurnost, Amerikanci – posebno nakon 11. septembra – više se uopšte ne šale.…

Studira već 33 godine i predsjednik je Studentske organizacije

Jedan se 52-godišnji studentski lider nalazi već 33 godine na funkciji predsjednika Bolivijske univerzitetske konfederacije. Iako nevjerovatno zvuči,…

Mađarskom “Nedimu Sladiću” država uručila otkaz zbog pogrešne vremenske prognoze

Netačna vremenska prognoza koštala je šeficu mađarske meteorološke državne službe i njenog zamjenika posla, te su im uručeni…
Total
8
Share