Dim iz vulkana na Tongi dostigao visinu od čak 55 kilometara

Erupcija podvodnog vulkana @Twitter

Nedavna erupcija vulkana, u blizini ostrvske države Tongo na Pacifiku, bila je toliko snažna da je njegov dim dostigao rekordnu visinu od čak 55 kilometara iznad površine Zemlje, na granici stratosfere sa najvišim slojem atmosfere, mezosferom.

Kako je granica atmosfere sa svemirom, takozvana Carmanova linija, visoka oko 100 kilometara, erupcijski oblak dostigao je najmanje polovinu udaljenosti od svemira, nešto što nikada ranije nije zabilježeno.

Rekordna visina “vodene pare”

Kako prenosi “BBC“, britanski naučnici koji su proučavali podatke govorili su o “nevjerovatnoj visini” oblaka. Najjača vulkanska erupcija u drugoj polovini 20. vijeka dogodila se u Pinatubu na Filipinima 1991. godine i tada se procjenjivalo da stub dima nije premašio 40 km, iako su mu današnji precizniji sateliti možda dali veću vrijednost.

Procjena visine stuba dima od eksplozije vulkana na Tongi zasnovana je na podacima tri meteorološka satelita, jednog japanskog, jednog južnokorejskog i jednog američkog. Samo mali dio oblaka erupcije, uglavnom vodene pare umjesto pepela, dostigao je 55 kilometara visine iznad Zemlje. Glavni dio oblaka dostigao je visinu oko 35 kilometara.

Vezane vijesti

68-godišnja glumica postala je majka: Biološki otac djeteta je njen pokojni sin

Španska glumica Ana Obregon postala je majka u 68. godini. Iskoristila je mogućnost surogatstva u SAD, ali je…

Sukob dvojice vozača završen prevrtanjem vozila i izvlačenjem noža

Zanimljiv saobraćajni incident desio se nedavno u Australiji, a razlog zašto je isti dospio u medije jeste “naknadni…

Skandal u Argentini: Sutkinja ljubila osuđenog ubicu u zatvoru

Jednu je sutkinju u Argentini zatvorska sigurnosna kamera “uhvatila” kako ljubi osuđenog ubicu, kojeg je ranije pokušala da…
Total
0
Share