Fascinantna priča o hrvatskom otoku koji izgleda kao otisak prsta

Otok Baljenac u Hrvatskoj @YouTube

Smješten uz obalu Hrvatske, na Jadranskom moru, Baljenac je maleno ostrvo prekriveno nizom kamenih zidova raspoređenih tako da odozgo izgleda kao ogroman otisak ljudskog prsta.

Otok Baljenac je ovalnog oblika i prekriven je mrežom kamenih zidova dužine 23 kilometra. Na prvi pogled izgleda kao drevni labirint, ali u stvari zidovi su mnogo noviji i podignuti su kako bi zaštitili usjeve od vjetra koji dolazi s mora.

I do 500 godina stari zidovi

Otok je nenaseljen, ali ljudi koji su se naselili na Kapriju, još jednom obližnjem otoku, bave se poljoprivredom i došli su do zaključka da će ti zidovi zaštititi njihove usjeve od vjetra. To je tehnika koja se koristi u drugim dijelovima Evrope, poput Engleske ili Irske, ali nigdje zidovi ne izgledaju tako zanimljivo kao na ostrvu Baljenac.

Sa površinom od samo 0,14 kvadratnih kilometara, ovaj otok ima čak 23 kilometra zidova podignutih postavljanjem kamenja jedan na drugi.

Vjeruje se da je većina mreže kamenih zidina izgrađena u 19. vijeku, ali su i Baljenac i Kapri bili sigurno utočište za kršćane tokom osmanskih osvajanja Balkana iz 16. i 17. vijeka, pa su neki od zidova možda i stariji.

“Opasnosti” modernog turizma

Kada su fotografije Baljenca snimljene odozgo počele da se šire internetom, popularnost otoka je znatno porasla, kao i prisustvo turista u tom kraju. Iako su mještani zadovoljni posjetiocima, neki se brinu da bi zidine mogli “urušiti nemirni” turisti.

Video: YouTube

Hrvatska vlada pozvala je UNESCO da otok Baljenac uvrsti na popis svjetske kulturne baštine kako bi povećao njegovu popularnost, ali i njegovu sve potrebniju zaštitu.

Vezane vijesti

18.000 ruskih turista “zaglavljeno” na Karibima, povratak preko Srbije!?

Na hiljade ruskih turista “zaglavljeno” je širom svijeta zbog sankcija EU protiv ruskih aviokompanija. Turističke vlasti u Bugarskoj…

Dječak koji je “pratio” Muska, sada “otkriva” kretanje ruskih oligarha

Još početkom ove godine mogli smo čuti priču o 19-godišnjem Jacku Sweeneyju, koji je jednim potezom postao poznat…

Otac svojim tijelom zaštitio sina od napada razjarenog bika

Incident se dogodio u Louisiani (SAD) tokom jednog rodeo takmičenja, u kome je cilj jahača da što duže…
Total
4
Share