Haker ugasio internet u čitavoj Sjevernoj Koreji

Haker @freepik.com

Haker, poznat pod svojim nadimkom “P4x”, preuzeo je odgovornost za gašenje interneta u čitavoj Sjevernoj Koreji.

Kako prenosi “Wired“, iako je ova država otprilike iste veličine kao i Mississippi u SAD, ona nema više od nekoliko desetina internet stranica koje su uglavnom usmjerene na distribuciju državne propagande međunarodnoj publici.

Ciljani napadi iz Sjeverne Koreje

U januaru 2021. godine američki haker “P4x” primio je fajl (kompjuterski dokumenat) za koji se tvrdilo da je alat koji bi mu mogao pomoći u njegovim projektima. Samo 24 sata kasnije, “P4x” je pronašao “blog” u kome se navodi da sjevernokorejski hakeri ciljaju američke istraživače sigurnosti.

Fajl koji mu je poslat zapravo je sadržavao “backdoor exploit“, tzv. skriveni program” koji prilikom “pokretanja” omogućava pristup drugim uređajima i preuzimanje kontrole nad njima. Srećom, “P4x” je otvorio fajl na virtuelnoj mašini koja je zaštitila njegov kompjuterski sistem, nakon čega se uvjerio da ga je “ciljala” sjevernokorejska država.

FBI nije ragovao

Nakon skoro godinu dana i čekanja da li će nadležne službe SAD (FBI) reagovati i zaštiti ga, “P4x” je tek nedavno preplavio” podacima ionako maleni broj internet stranica u Sjevernoj Koreji. Ubrzo su se glavni ruteri pokvarili nakon napada, a također su prestale raditi i sve ostale internet usloge, poput e-maila.

Prema navodima iz “Wireda“, trenutno samo mali dio Sjeverne Koreje može pristupiti internetu, a većina njih može pristupiti samo lokalnom “intranetu” unutar države.

Vezane vijesti

Vozio u suprotnom smjeru sa semaforom na krovu automobila

Zanimljiva saobraćajna nezgoda dogodila se 30. jula oko 15 sati u kanadskom gradu Winnipegu. Na društvenim mrežama objavljen…

Pogledajte kako izgleda život u stanu od 9 kvadrata u Parizu

Život u Parizu nije nimalo jeftin. Prosječne cijene za iznajmljivanje stana u francuskoj prijestolnici zavise od lokacije i…

Pas spašen helikopterom nakon pada sa 90 metara visoke litice

Jedan je njemački ovčar imao sreće vrativši se kući živ nakon neobičnog spašavanja na obalama američkog Oregona. Posjetilac…
Total
0
Share