Hitlerova fatalna greška koja ga je koštala pobjede u Drugom svjetskom ratu

Adolf Hitler @YouTube

Odluka da zaustavi ofanzivu njemačke vojske kod francuskog grada Dankerka na početku Drugog svjetskog rata bila je fatalna greška za firera Trećeg Rajha, Adolfa Hitlera.

Kazao je ovo historičar James Holland u dokumentarcu “48 sati do pobjede“, osvrćući se na događaje iz maja 1940. godine kada su snage Wehrmachta uspjele opkoliti francuske i britanske jedinice, čime je rat bio efektivno i završen.

Greška u samom startu

Međutim, 24. maja Hitler je naredio komandantima njegovih tenkovskih divizija, koje su napredovale prema Dankerku, da zaustave ofanzivu. Holland je takav Hitlerov potez nazvao “apsolutno katastrofalnom i potencijalno fatalnom greškom” koja ga je vjerovatno koštala pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Kako historičar primjećuje, mnogi njemački komandanti koji su bili na frontu bili su kritični prema Hitlerovom naređenju, ali su bili primorani da se povinuju. Komanda njemačke vojske je kasnije shvatila svoju grešku i do večeri 26. maja te godine Hitler je ukinuo svoj dekret, ali je u međuvremenu već bilo evakuisano oko 338 hiljada francuskih i britanskih vojnika “preko kanala” u Veliku Britaniju.

Vezane vijesti

“Prevrnuta” kuća u Kolumbiji privlači turiste poput magneta

Kuća sagrađena naopako u gradu Guatavita u Kolumbiji, nedaleko od glavnog grada Bogote, fascinira maštu posjetilaca željnih zabave…

Video snimak za koji se tvrdi da je prva slika vanzemaljaca

Slike koje je američki vojni pilot nedavno podijelio na društvenim mrežama ubrzo su izazvale veliku diskusiju širom svijeta.…

Prije ulaska u avion svi su bili negativni, čak 125 ih je bilo zaraženo nakon slijetanja

Putnici na letu iz Italije iz prve ruke su otkrili koliko virus korona može zarazan. Naime, više od…
Total
0
Share