Hitlerova fatalna greška koja ga je koštala pobjede u Drugom svjetskom ratu

Adolf Hitler @YouTube

Odluka da zaustavi ofanzivu njemačke vojske kod francuskog grada Dankerka na početku Drugog svjetskog rata bila je fatalna greška za firera Trećeg Rajha, Adolfa Hitlera.

Kazao je ovo historičar James Holland u dokumentarcu “48 sati do pobjede“, osvrćući se na događaje iz maja 1940. godine kada su snage Wehrmachta uspjele opkoliti francuske i britanske jedinice, čime je rat bio efektivno i završen.

Greška u samom startu

Međutim, 24. maja Hitler je naredio komandantima njegovih tenkovskih divizija, koje su napredovale prema Dankerku, da zaustave ofanzivu. Holland je takav Hitlerov potez nazvao “apsolutno katastrofalnom i potencijalno fatalnom greškom” koja ga je vjerovatno koštala pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Kako historičar primjećuje, mnogi njemački komandanti koji su bili na frontu bili su kritični prema Hitlerovom naređenju, ali su bili primorani da se povinuju. Komanda njemačke vojske je kasnije shvatila svoju grešku i do večeri 26. maja te godine Hitler je ukinuo svoj dekret, ali je u međuvremenu već bilo evakuisano oko 338 hiljada francuskih i britanskih vojnika “preko kanala” u Veliku Britaniju.

Komentariši
Vezane vijesti

Putnici će se vagati prije ulaska u avion

Novozelandska aviokompanija “Air New Zealand” želi vagati ne samo prtljagu već i putnike prije međunarodnih letova u narednim…

Turisti slikali 150 godina staru statuu, uništili je i pobjegli

Nekoliko turista iz Njemačke razbilo je 150 godina staru statuu koja se nalazila u dvorištu jedne vile koju…

Na Badnje veče izbušio 1.500 guma na preko 400 automobila

jedan je 50-godišnji muškarac, sinoć na Badnje veče, izbušio gume na ukupno 402 automobila, učinivši pri tome materijalnu…
Total
0
Share