Hotel zaprijetio tužbom turistkinji zbog kritika na internetu

Korištenje interneta @unsplash.com

Turistkinji, koja je ljetovala u jednom od hotela na Tajlandu i koja je kasnije kritikovala kvalitet usluga na internetu, prijeti tužba u iznosu od 3 miliona bahta (oko 80.000 eura), riječi su advokata “optužene“.

Prema njegovim riječima, njegova klijentica (također s Tajlanda), koja je boravila u hotelu u junu 2021. godine, dala je toj ustanovi šest bodova od mogućih deset na portalu “Agoda.com“, ističući loš kvalitet usluge.

“Uprava hotela zatim je telefonski kontaktirala nezadovoljnu gošću i tražila da se ukloni recenzija, kao i da se izvini zbog neosnovanih kritika“, dodao je.

Lekcija za sve

Advokat “optužene” je kazao da želi da ovo bude “lekcija za druge pružaoce hotelskih usluga da takvo što ne rade“, objašnjavajući zašto je ovaj incident iznio u javnost.

Nije imenovao hotel, ali su korisnici društvenih mreža otkrili da je riječ o hotelu “Ozone” sa tri zvjezdice, smještenom u blizini Nacionalnog parka “Khao Yai“, na oko 200 km udaljenom od Bangkoka.

Vezane vijesti

Pogledajte kako lisica peca ribu

Smatralo se da su vukovi sa pacifičke obale Sjeverne Amerike jedine životinje iz porodice pasa koji imaju vještinu…

U planini pronašao i vratio kutiju s blagom: Za nagradu dobio pola dragulja!

Neimenovani alpinista koji je “nabasao” na kutiju sa smaragdima, rubinima i safirima, decenijama zakopanu u snijegu Mount Blanca,…

Doktori umalo odsjekli uho djetetu tokom carskog reza

Doktori u jednoj bolnici umalo su odsjekli uho djetetu tokom carskog reza, a prema prvim preliminarnim nalazima interne…
Total
16
Share