Miki Maus i Pikaču vakcinišu djecu protiv virusa korona

Pikachu “pokemon” @unsplash.com

Supermen, Pepeljuga, Miki Maus, Pikaču i Minioni bili su među junacima filmova, stripova i bajki koji su danas poželjeli dobrodošlicu djeci u centru za vakcinaciju protiv Covid-19 u Pragu, a sve kako bi se najmlađi osjećali prijatnije.

Uprkos manjoj stopi zaraze virusom korona uočenoj u zemlji prošlog mjeseca, Češka pokušava povećati stopu vakcinacije, jer zaostaje za drugim zemljama Evropske unije (EU) u ovoj oblasti i sprema se uhvatiti u koštac s varijantom “Omikron”.

Kako djeca od 5 do 11 godina sada mogu da se vakcinišu, “maskirano osoblje” jednog od najvećih centara za vakcinaciju u češkoj prijestonici preuzelo je obavezu da pomogne djeci koja dođu na vakcinaciju.

Manji strah od vakcina

“Mislili smo da bi bilo bolje da imamo dan samo za djecu“, kazala je jedan od medicinskih radnica zaduženih za vakcinaciju, koja se danas obukla kao Snježana. “I pošto se djeca obično pomalo plaše vakcina, odlučili smo da ih uvedemo u ‘dan iz bajke‘ kako bismo ga učinili malo ugodnijim”, dodala je.

Oko 62,4% od 10,7 miliona stanovnika Češke je potpuno vakcinisano, u poređenju sa prosjekom od 68,6% na nivou cijele EU, podaci su “Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti”.

Vezane vijesti

Tokom renoviranja kafane pronašao novčić star 364 godine vrijedan 15.000 eura

Vlasnik paba u Engleskoj pronašao je novčić star 364 godine koji bi mu mogao donijeti 15.000 eura, jer…

Ruski oligarh želi platiti Ukrajini milijardu dolara za ukidanje sankcija

Ruski biznismen Mihail Friedman spreman je prebaciti milijardu dolara iz svog ličnog bogatstva ukrajinskoj filijali “Alfa banke”, čiji…

“Economist”: Ruska vojska obara ukrajinske dronove koristeći “crnu magiju”

Rusi koriste “crnu magiju” da obaraju dronove, vijest je koju je prenio ugledni britanski magazin “Economist”, pozivajući se…
Total
1
Share