Miki Maus i Pikaču vakcinišu djecu protiv virusa korona

Pikachu “pokemon” @unsplash.com

Supermen, Pepeljuga, Miki Maus, Pikaču i Minioni bili su među junacima filmova, stripova i bajki koji su danas poželjeli dobrodošlicu djeci u centru za vakcinaciju protiv Covid-19 u Pragu, a sve kako bi se najmlađi osjećali prijatnije.

Uprkos manjoj stopi zaraze virusom korona uočenoj u zemlji prošlog mjeseca, Češka pokušava povećati stopu vakcinacije, jer zaostaje za drugim zemljama Evropske unije (EU) u ovoj oblasti i sprema se uhvatiti u koštac s varijantom “Omikron”.

Kako djeca od 5 do 11 godina sada mogu da se vakcinišu, “maskirano osoblje” jednog od najvećih centara za vakcinaciju u češkoj prijestonici preuzelo je obavezu da pomogne djeci koja dođu na vakcinaciju.

Manji strah od vakcina

“Mislili smo da bi bilo bolje da imamo dan samo za djecu“, kazala je jedan od medicinskih radnica zaduženih za vakcinaciju, koja se danas obukla kao Snježana. “I pošto se djeca obično pomalo plaše vakcina, odlučili smo da ih uvedemo u ‘dan iz bajke‘ kako bismo ga učinili malo ugodnijim”, dodala je.

Oko 62,4% od 10,7 miliona stanovnika Češke je potpuno vakcinisano, u poređenju sa prosjekom od 68,6% na nivou cijele EU, podaci su “Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti”.

Vezane vijesti

U Bosni sve može: Otac musliman, supruga pravoslavka, a djeca katolici

Da je u Bosni i Hercegovini sve moguće, svjedoči i jedna novinska priča iz 30-ih godina 20. vijeka…

Selo u kojem je većina stanovnika prodala bubreg da bi preživjela

Nezaposleni, puni dugova, u stalnoj borbi da prehrane svoju djecu, kažu da nisu imali drugog izbora nego da…

Reporter izvještavao o nesreći, pa svjedočio još bizarnijoj

“Ovdje vidite Hoover Street. Zvaničnici kažu da je to jedna od najopasnijih ulica u cijelom Los Angelesu”, tako…
Total
1
Share