Na Antarktiku otkriveno 60 miliona gnijezda “ledenih riba”

Gnijezda “ledenih riba” @YouTube

Istraživači su napravili neočekivano otkriće na dubini većoj od 300 metara ispod površine Weddellovog mora na Antarktiku – pronašli su ogromnu “riblju koloniju” koja se prostire na 240 km2, sastavljenu od 60 miliona gnijezda u kojima se nalaze i razmnožavaju “ledene ribe”.

Ove ribe žive u vodama čija je temperatura 1,7 stepeni Celzijusa i viša. Njihova krv je savršeno prozirna, jer ne sadrži ni crvena krvna zrnca ni hemoglobin.

Preko 100 milijardi jajašaca

Otkriće je konačno potvrđeno u februaru 2021. godine uz pomoć video kamera sa istraživačkog broda “Polarstern”, u Weddellovom moru na Antarktiku.

Ledene ribe” imaju latinski naziv “Neopagetopsis ionah“, a istraživači procjenjuju da ogromna kolonija sadrži 60 miliona aktivnih gnijezda. Tri četvrtine snimljenih gnijezda čuvala je bar jedna riba, a u prosjeku je u gnijezdu bilo preko 1.700 jajašaca.

Surovo okruženje

Ove ribe žive u veoma hladnim vodama, sa temperaturama ne mnogo iznad nule, a u koloniji otkrivenoj na Antarktiku temperatura je bila oko 1,7 stepeni Celzijusa, iako niska, ipak je bila iznad temperature okolnih voda. Glavna karakteristika ovih riba jeste da imaju čistu krv i velika srca.

Otkriće, objavljeno u magazinu “Current Biology“, veoma je važno zbog nevjerovatne gustine kolonije riba koje žive i razmnožavaju se u tako surovom i hladnom okruženju.

Video: YouTube

Vezane vijesti

Bivšoj supruzi i djeci mora isplatiti 640 miliona eura alimentacije

Upravo je za ovaj slučaj brakorazvodne parnice vladalo veliko medijsko interesovanje najviše “zbog ogromnog novca” koji se trebao…

Ukrajinski hakeri “probili” krimsku televiziju i “pustili” im Zelenskog

Ukrajinski cyber aktivisti hakovali su krimsku televiziju. Umjesto uobičajene propagande o ratu u Ukrajini, Rusi su gledali obraćanje…

Nevjerovatna aplikacija prevodi jezik mačaka

Inovativna mobilna aplikacija može prevesti ono što mačka pokušava reći svom vlasniku koristeći umjetnu inteligenciju, prenose britanski mediji.…
Total
38
Share