Najhladniji grad na planeti: U januaru termometar dostiže -42 stepena Celzijusa

Smrzavanje hrane “u sekundi” @YouTube

“Kiun B” je internet blogerica porijeklom iz Jakutska u Sibiru (Rusija), gradu u kome su zabilježene najniže temperature na svijetu.

Jakutsk je glavni grad ruske republike Sakhe, koji se nalazi na krajnjem sjeveroistoku države, u dubinama Sibira, na samo 450 km južno od Arktičkog kruga.

Mlada blogerica je otputovala u svoj rodni grad kako bi obavila neke veoma zabavne eksperimente na ekstremnoj zimskoj hladnoći.

U nekoliko sekundi

U videu koji je objavila i koji je za nekoliko dana postao viralan na internetu, pokazuje kako se brzo “smrzne” posuda vrućih rezanaca kada je podigne viljuškom. Nešto slično se desi i sa isprženim jajetom u tavi, sa mokrom majicom, ali i sa flašom vode koja se smrzava za nekoliko sekundi.

Video: YouTube

Jakutsk je osnovan 1632. godine kao tvrđava od strane Kozaka. Međutim, ostao je beznačajan sve do posljednjih decenija 19. vijeka, kada su otkrivena nalazišta plemenitih metala u rijeci Leni, nakon čega je počela “zlatna groznica“.

“Zamrznuto” bogatsvo

U gradu se također nalaze i mnogobrojna polja nafte i plina, te je zahvaljujući njima grad relativno bogat, ali ne i pretjerano naseljen.

Klimatski uslovi u Jakutsku su posebno ekstremni. U januaru, koji je najhladniji mjesec, prosječna temperatura iznosi -38,6 °C, pri čemu gornji prosjek dostiže -35,7 °C, a donji prosjek -41,7 °C. Ljeti temperatura u gradu ne prelazi u prosjeku 25 stepeni, što Jakutsk pored najhladnijeg mjesta na planeti, čini i onim koji ima najveći raspon zimskih i ljetnih temperatura (i do 70 stepeni).

Vezane vijesti

Tajanstveni svjetlosni tragovi na nebu iznad Indije

Društvenim mrežama tokom vikenda kruže brojni video snimci misterioznih svjetala na nebu iznad Indije. Iako neki kažu da…

Spektakularno rušenje vjetroturbine nakon udara groma

Jedna od vjetroturbina srušila se tokom oluje u američkoj saveznoj državi Oklahoma. Vjeruje se da u nju prvo…

Djevojka na električnom romobilu vozila preko 100 km/h na gradskoj obilaznici

Izgleda da joj ovo nije prvi put, jer se pojavio još jedan snimak djevojke kako vozi električni romobil…
Total
6
Share