Najhladniji grad na planeti: U januaru termometar dostiže -42 stepena Celzijusa

Smrzavanje hrane “u sekundi” @YouTube

“Kiun B” je internet blogerica porijeklom iz Jakutska u Sibiru (Rusija), gradu u kome su zabilježene najniže temperature na svijetu.

Jakutsk je glavni grad ruske republike Sakhe, koji se nalazi na krajnjem sjeveroistoku države, u dubinama Sibira, na samo 450 km južno od Arktičkog kruga.

Mlada blogerica je otputovala u svoj rodni grad kako bi obavila neke veoma zabavne eksperimente na ekstremnoj zimskoj hladnoći.

U nekoliko sekundi

U videu koji je objavila i koji je za nekoliko dana postao viralan na internetu, pokazuje kako se brzo “smrzne” posuda vrućih rezanaca kada je podigne viljuškom. Nešto slično se desi i sa isprženim jajetom u tavi, sa mokrom majicom, ali i sa flašom vode koja se smrzava za nekoliko sekundi.

Video: YouTube

Jakutsk je osnovan 1632. godine kao tvrđava od strane Kozaka. Međutim, ostao je beznačajan sve do posljednjih decenija 19. vijeka, kada su otkrivena nalazišta plemenitih metala u rijeci Leni, nakon čega je počela “zlatna groznica“.

“Zamrznuto” bogatsvo

U gradu se također nalaze i mnogobrojna polja nafte i plina, te je zahvaljujući njima grad relativno bogat, ali ne i pretjerano naseljen.

Klimatski uslovi u Jakutsku su posebno ekstremni. U januaru, koji je najhladniji mjesec, prosječna temperatura iznosi -38,6 °C, pri čemu gornji prosjek dostiže -35,7 °C, a donji prosjek -41,7 °C. Ljeti temperatura u gradu ne prelazi u prosjeku 25 stepeni, što Jakutsk pored najhladnijeg mjesta na planeti, čini i onim koji ima najveći raspon zimskih i ljetnih temperatura (i do 70 stepeni).

Vezane vijesti

Umjesto obuke na oružju, mobilisani Rusi igraju kolo

Na društvenim mrežama danas je objavljen zanimljiv video zapis na kome se vide mobilisani Rusi u Jakutiji kako…

Mrtva žena se probudila tokom prevoza na vlastitu kremaciju

Činilo se da je, pogođena rakom, teško bolesna žena bila na kraju svog života kada je njena majka…

Čovjek kojeg je progutao morski kit progovorio o zastrašujućem iskustvu

Amerikanac Michael Packard ispričao je za “Cape Cod Times” kako je preživio incident kada ga je živog progutao…
Total
0
Share