Najhladniji grad na planeti: U januaru termometar dostiže -42 stepena Celzijusa

Smrzavanje hrane “u sekundi” @YouTube

“Kiun B” je internet blogerica porijeklom iz Jakutska u Sibiru (Rusija), gradu u kome su zabilježene najniže temperature na svijetu.

Jakutsk je glavni grad ruske republike Sakhe, koji se nalazi na krajnjem sjeveroistoku države, u dubinama Sibira, na samo 450 km južno od Arktičkog kruga.

Mlada blogerica je otputovala u svoj rodni grad kako bi obavila neke veoma zabavne eksperimente na ekstremnoj zimskoj hladnoći.

U nekoliko sekundi

U videu koji je objavila i koji je za nekoliko dana postao viralan na internetu, pokazuje kako se brzo “smrzne” posuda vrućih rezanaca kada je podigne viljuškom. Nešto slično se desi i sa isprženim jajetom u tavi, sa mokrom majicom, ali i sa flašom vode koja se smrzava za nekoliko sekundi.

Video: YouTube

Jakutsk je osnovan 1632. godine kao tvrđava od strane Kozaka. Međutim, ostao je beznačajan sve do posljednjih decenija 19. vijeka, kada su otkrivena nalazišta plemenitih metala u rijeci Leni, nakon čega je počela “zlatna groznica“.

“Zamrznuto” bogatsvo

U gradu se također nalaze i mnogobrojna polja nafte i plina, te je zahvaljujući njima grad relativno bogat, ali ne i pretjerano naseljen.

Klimatski uslovi u Jakutsku su posebno ekstremni. U januaru, koji je najhladniji mjesec, prosječna temperatura iznosi -38,6 °C, pri čemu gornji prosjek dostiže -35,7 °C, a donji prosjek -41,7 °C. Ljeti temperatura u gradu ne prelazi u prosjeku 25 stepeni, što Jakutsk pored najhladnijeg mjesta na planeti, čini i onim koji ima najveći raspon zimskih i ljetnih temperatura (i do 70 stepeni).

Vezane vijesti

Napravio helikopter od dijelova pokvarenih automobila

Jedan je muškarac iz Brazila napravio helikopter koristeći dijelove starih i neispravnih automobila, a njegov izum ne samo…

Ispod kuće pronašli pet medvjeda koji su spavali “zimski san”

Jedna je porodica pronašla pet medvjeda koji spavaju ispod njihove kuće, a zvijeri su otkrivene zbog njihovog glasnog…

Zakopala komšijinog psa živog jer nije prestajao da laje

Koliko može biti naporan i psihički problematičan lavež komšijinog psa, koji stalno i bez prestanka laje, najbolje je…
Total
6
Share