Kineski naučnici u bolnici Kanning u Shenzhenu navode da konzumiranje šampanjca, kao i bijelog i crnog vina, može smanjiti rizik od zaraze virusom korona.
Studije su koristile podatke od skoro 474.000 ljudi, od kojih je 17.000 pozitivno na virus korona. Prema istim navodima, učesnici eksperimenta bili su podijeljeni u tri grupe: osobe koje ne piju, one koje su pile u prošlosti i one koje još uvijek piju. Dakle, naučnici su istakli da su ljubitelji crnog vina imali najveću zaštitu od virusa SARS-CoV-2. Pojašnjava se da je, kada se pije više od pet čaša ovog pića sedmično, rizik od zaraze COVID-19 smanjen za 17%, navodi se u studiji objavljenoj na “Frontiers in Nutrition“.
Oprezno sa pivom
Učesnici studije koji su preferirali šampanjac i bijelo vino, i pili jednu do četiri čaše sedmično, imali su 8 posto manje šanse da dobiju virus korona. Međutim, uz pretjeranu upotrebu (preko pet čaša sedmično), kako ističu naučnici, “zaštitni efekat” je bio gotovo neprimjetan.
Studija navodi da oni koji su pili pivo i jabukovaču, naprotiv, imali su 28 posto veći rizik od zaraze virusom korona, a količina alkohola koju su popili nije igrala nikakvu ulogu.
Pratite nas putem aplikacije za Android, agregatora vijesti Google News, kao i na drutvenim mreama Facebook, Twitter i Instagram. Prilikom preuzimanju teksta obavezno je navesti Danas.ba kao izvor, te dodati link na autorski članak.