Naučnici tvrde da pojedina alkoholna pića štite od COVID-19

Ispijanje alkohola @unsplash.com

Kineski naučnici u bolnici Kanning u Shenzhenu navode da konzumiranje šampanjca, kao i bijelog i crnog vina, može smanjiti rizik od zaraze virusom korona.

Studije su koristile podatke od skoro 474.000 ljudi, od kojih je 17.000 pozitivno na virus korona. Prema istim navodima, učesnici eksperimenta bili su podijeljeni u tri grupe: osobe koje ne piju, one koje su pile u prošlosti i one koje još uvijek piju. Dakle, naučnici su istakli da su ljubitelji crnog vina imali najveću zaštitu od virusa SARS-CoV-2. Pojašnjava se da je, kada se pije više od pet čaša ovog pića sedmično, rizik od zaraze COVID-19 smanjen za 17%, navodi se u studiji objavljenoj na “Frontiers in Nutrition“.

Oprezno sa pivom

Učesnici studije koji su preferirali šampanjac i bijelo vino, i pili jednu do četiri čaše sedmično, imali su 8 posto manje šanse da dobiju virus korona. Međutim, uz pretjeranu upotrebu (preko pet čaša sedmično), kako ističu naučnici, “zaštitni efekat” je bio gotovo neprimjetan.

Studija navodi da oni koji su pili pivo i jabukovaču, naprotiv, imali su 28 posto veći rizik od zaraze virusom korona, a količina alkohola koju su popili nije igrala nikakvu ulogu.

Vezane vijesti

Patio od glavobolje 20 godina, doktori otkrili metak u glavi

Jedan je čovjek, koji je patio od jakih glavobolja, tek nakon dugo vremena saznao da je živio više…

Znate li šta nije uredu sa toaletima u Burj Khalifi?

Najviša zgrada na svijetu Burj Khalifa nalazi se u Dubaiju, jednom od najpopularnijih turističkih gradova. Visina zgrade dostiže…

Mlada umrla na vjenčanju, mladoženja odmah oženio njenu sestru

Tokom svog vjenčanja jedna mlada djevojka se onesvijestila i doživjela srčani udar. Ovaj nesretan incident dogodio se ispred…
Total
4
Share