Negiranje bosanskog jezika koje će ući u antologiju novinarstva

Srbijanski mediji o bosanskom jeziku @pulsonline.rs/screenshot

Nnegiranje bosanskog jezika i svega što ima veze sa odrednicom “bosanski” traje već decenijama u Bosni i Hercegovini (BiH), a započelo je već s početkom rata u BiH, kada su se iz pojedinih naziva gradova počele “izbacivati” ove odrednice, poput Bosanskog Novog ili Bosanskog Broda, a takvih primjera ima još mnogo.

Nakon završetka sukoba u BiH sve se nastavilo i dalje, s ciljem razbijanja identiteta bosanske države, a nametanja narodnog kolektiviteta kao primarnog, u kome je jedino važno da li je neko Srbin, Hrvat ili Bošnjak, a ne Bosanac. Ovo je posebno izraženo kod predstavnika srpskog naroda u BiH, manje kod hrvatskog, dok kod bošnjačkog ova tematika skoro pa uopšte nije sporna.

Bosanski Srbi

U posljednje vrijeme u svemu najviše prednjači Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i predsjednik SNSD-a, koji često u javnosti ponavlja tezu da ne želi da ga nazivaju bosanskim Srbinom, nego da je on “samo Srbin”.

Isto se dešava i sa bosanskim jezikom u entitetu Republika Srpska, koji vlasti ovog dijela BiH ne žele priznati, niti ga upisivati u učeničke knjižice u školama, te ga upisuju kao “jezik bošnjačkog naroda“.

Miley Cyrus konačno riješila problem

Srpski mediji u BiH, kao i oni u Srbiji, u svemu ovome su otišli još i dalje, pa se tako za svaku upotrebu bosanskog jezika od strane neke ličnosti koja nije sa ovih prostora umjesto na bosanskom, definiše da je izgovoreno na srpskom jeziku.

I upravo kao da je američka pjevačica Miley Cyrus konačno odlučila “jednom za svagda” riješiti ovu dilemu snimajući novogodišnji specijal na jednoj od najgledanijih američkih televizija.

Naime, ona je zajedno sa komičarem Pete Davidsonom priredila nastup za pamćenje, a kada je u jednom trenutku Pete šaljivo upitao kada će naučiti neki “težak jezik”, poput bosanskog, Miley mu je upravo na bosanskom pjevajući odgovorila: “Znam bosanski”.

Ne vjerujte svojim očima i ušima, nego nama

Našavši se u dilemi kako napisati ovu vijest, a i dalje negirati bosanski jezik, srbijanski portal “Pulsonline” (arhivirani link) je napravio svevremensku vratolomiju koja će ući u antologiju novinarstva:

U jednom momentu Pit šaljivo poručuje da će naučiti neki “težak jezik”, poput “bosanskog”, na šta mu Majli odgovara na srpskom pevajući: “Znam bosanski”.

Svaki daljnji kometar je suvišan.

Komentariši
Vezane vijesti

Napravio drvenu traku za trčanje koja radi bez struje

Inovacija je popularna riječ modernog svijeta, a Indijci su uvijek na prvom mjestu. Kao primjer, jedan čovjek iz…

Čudan dodatak za zaštitu od sunca na plaži. Šta su facekini?

Kako temperature obaraju nove rekorde, a mnogi gradovi u Kini dostižu preko 40 stepeni Celzijusa, jedna od najeksponiranijih…

Heroj ili ludak? Pogledajte šta je ovaj čovjek uradio na autoputu

Po svemu sudeći, istinski ljubitelj životinja bio je u vožnji poljskim autoputem, iako zapravo, mnogi sumnjaju da se…
Total
0
Share