Nevjerovatna aplikacija prevodi jezik mačaka

Mačka @unsplash.com

Inovativna mobilna aplikacija može prevesti ono što mačka pokušava reći svom vlasniku koristeći umjetnu inteligenciju, prenose britanski mediji.

Dok su psi izražajniji i njihovi vlasnici lakše razumiju njihove emocije, mnogo teže je pročitati šta mačka pokušava da komunicira.

Aplikacija, nazvana “MeowTalk“, tvrdi da će omogućiti korisnicima da dekodiraju svoje mačke pomoću pametnog telefona kako bi slušali njihovo mjaukanje i preveli ih u fraze poput “nahrani me” ili “zaljubljen sam”.

Veliki uspjeh u Japanu

Programeri kažu da svaka mačka ima svoj vokabular i svoje karakteristično mijaukanje za poruku koju želi prenijeti. Dva različita mjaukanja u istom kontekstu mogu imati različita značenja. Kažu da mačke ne moraju nužno da dijele zajednički jezik da bi govorile iste stvari. Međutim, oni vjeruju da se “mašinsko učenje” može koristiti za prevođenje pojedinačnih mačjih mijaukanja.

Aplikacija je postala veliki uspjeh i postala viralna u Japanu sa 17 miliona preuzimanja. Zabilježeno je skoro 250 miliona jedinstvenih mjaukanja.

Vezane vijesti

Žena svira klavir u ruševinama svoje bombardovane kuće

Nema kraja teškim sudbinama sa kojima se svakodnevno suočavaju hiljade građana Ukrajine. Dirljiv video kruži internetom, a u…

Fascinantna priča o hrvatskom otoku koji izgleda kao otisak prsta

Smješten uz obalu Hrvatske, na Jadranskom moru, Baljenac je maleno ostrvo prekriveno nizom kamenih zidova raspoređenih tako da…

U kupatilu pronašli 80.000 pčela i 100 kilograma meda

Priču kao iz noćne more proživio je jedan bračni par otkrivši “nepozvane goste” u svojoj kući, ali i…
Total
5
Share