Nevjerovatnih 50,7 stepeni Celzijusa: Australija oborila toplotni rekord

Visoke ljetne temperature @unsplash.com

Očitavanja termometara u Australiji stalno rastu do vrtoglavih visina. Zapadni dio ostrvskog kontinenta trenutno je pogođen ekstremnim toplotnim talasom.

U malom primorskom gradu Onslow u regiji Pilbara, u četvrtak je izmjereno nevjerovatnih 50,7 stepeni Celzijusa – nevjerovatan novi toplotni rekord koji “izaziva znojenje već pri samom spominjanju”.

Ovo je prvi put da je postavljen novi toplotni rekord, još od 1960. godine kada su se redovno počele bilježiti temperature. Međutim, ovo nije samo novi ekstremni maksimum za Australiju, jer nikada nije bilo toplije na cijeloj južnoj Zemljinoj hemisferi otkako su se počela voditi mjerenja.

Još toplije i u budućnosti

Prema australskom meteorologu Lukeu Huntingtonu, nedostatak padavina i grmljavinskog nevremena duž obale Zapadne Pilbare doveli su do nakupljanja vrućeg zraka.

U svakom slučaju, buduće prognoze za regiju Pilbara biće i dalje prepoznatljive po vrućinama. Samo do 2030. godine očekuje se porast prosječne godišnje temperature za 0,6 do 1,5 stepeni Celzijusa.

Vezane vijesti

“Imam granatu u zadnjici… slučajno sam se okliznuo”

Čudna nesreća dogodila se jednom muškarcu, koji je “ušetao” u hitnu pomoć sa nesnosnim bolovima, navodeći bolničkom osoblju…

Svi žele da se vakcinišu: Kompanija plaća 5.000 eura bonusa

Specijalnom kampanjom interne promocije, jedna kompanija je stopu vakcinacije povećala do nivoa u kome su skoro svi zaposlenici…

Viralni video sa haskijem koji ne voli da se kupa

Jedan “haski” pas postao je prava senzacija na društvenoj mreži “TikTok”. Na objavljenom videu četvoronožac odbija da uđe…
Total
1
Share