Novi svjetski rekord: Udar munje dugačak 768 kilometara

Udar groma @unsplash.com

Da li ste se ikada zapitali koliku udaljenost može preći udar munje preko nebeskog svoda? Upravo jedna takva munja, koja dostiže stotine kilometara dužine, naziva se megabljesak, a obično traje oko pet sekundi.

“Svjetska meteorološka organizacija” (WMO) potvrdila je 1. februara da je udar groma u SAD postavio novi svjetski rekord.

Jedinstvena munja, koja je pogodila sameričku saveznu državu Luizijana 29. aprila 2020. godine, prešla je 768 kilometara preko tri države (Misisipij, Luizijana i Teksas) da bi postavila svjetski rekord.

Od Londona do Hamburga

“WMO” je podijelila ovu vijest i na Twitteru, navodeći da je rekord i službeno potvrđen, dodajući da je munja prešla 60 kilometara više od prethodnog rekorda.

Udaljenost koju je ostvario ovaj “megabljesak” odgovara razdaljini između Londona u Engleskoj i grada Hamburga u Njemačkoj, navodi “WMO” u saopštenju.

Podaci: Twitter

Vezane vijesti

Prijedlog novih ruskih uniformi “podsjeća” na mračnu stranu svjetske historije

Fotografije novih uniformi predloženih za ruske oružane snage obišle ​​su društvene mreže, a mnogi korisnici interneta su primijetili…

Muškarac je oženio 14 žena i pobjegao sa njihovim novcem

Na njegovoj “meti” su bile isključivo obrazovane i bogate žene koje bi opljačkao ubrzo nakon što bi ih…

Ekstremna vrućina istopila pistu aerodroma u Londonu

Ekstremne vrućine utiču i na britanski avio-saobraćaj. Visoke temperature koje su trajale danima istopile su asfalt na aerodromskoj…
Total
0
Share